Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Proč se vyhnout palmovému oleji?

Palmový olej rozhodně nepatří mezi zdravé tuky. V čerstvé podobě v něm sice najdeme vitaminy a antioxidanty, ovšem tím pozitiva palmového oleje asi končí.

Ve velkém množství obsahuje nasycené mastné kyseliny, které mají mimo jiné na svědomí vysokou hladinu cholesterolu v krvi. Dále je palmový olej bohatý na kyselinu palmitovou, kvůli které v krvi roste podíl toho „špatného“ cholesterolu. S konzumací palmového oleje tedy roste riziko vzniku kardiovaskulárních chorob. Dalo by se říci, že jedinou výhodou palmového oleje je jeho nízká cena.

Palmový olej dnes najdeme v celé řadě výrobků. Náklady na pěstování, získávání a zpracování jsou totiž velmi nízké. Palmy olejné, ze kterých je palmový olej získáván, se pěstují v zemích s levnou pracovní silou. Olej se následně levně dodá odběratelům, kteří ho přidávají do svých produktů. A proto se dnes palmový olej používá masivně.

A kde všude můžete palmový olej najít? Velmi často je obsažen v margarínech, cukrovinkách, zmrzlinách, pečivu, slaných pochutinách či instantních pokrmech. Ovšem palmový olej se nepřidává pouze do potravin, využití našel i v kosmetickém průmyslu. Je součástí mýdel, šamponů, krémů, vosků, laků, rtěnek, dále pak čisticích prostředků.

Podle organizace Greenpeace bude do roku 2020 poptávka po palmovém oleji dvojnásobná. Bohužel kvůli tomu neustále dochází k zakládání nových a nových plantáží či jejich rozšiřování, a o zejména v Indonésii, Malajsii nebo v zemích Afriky a Latinské Ameriky. A tak mizí původní deštné pralesy a s nimi i vzácné rostliny a ohrožení živočichové.

Pokud chcete udělat něco dobrého pro své zdraví i pro celou planetu, vyhněte se palmovému oleji. Nepodporujte výrobce přidávající palmový olej do svých produktů. Stačí přestat výrobky s obsahem palmového oleje kupovat. Ovšem někdy není jednoduché odhalit, zda výrobek tento olej obsahuje či nikoliv. Výrobci mnohdy do složení nenapíší jednoduše „palmový olej“, ale schovávají ho pod jinými názvy. Těch je několik desítek, jejich seznam umístila na své webové stránky organizace Greenpeace.

Proč se vyhnout palmovému oleji?

  • Kvůli neustálému rozšiřování palmových plantáží je každou hodinu vykácen kus deštného pralesa, který odpovídá rozloze 300 fotbalových hřišť.
  • Intenzivní pěstování palem olejných má také negativní dopad na životní prostředí. Na svědomí má navýšení emisí skleníkových plynů, znečištěna je také půda a voda.
  • Na úkor palmových plantáží ročně zemře až 5000 orangutanů a stovky dalších ohrožených zvířat.
  • S konzumací palmového oleje se zvyšuje riziko vzniku kardiovaskulárních chorob, dochází také k poškození imunitního systému.

Proč se vyhnout palmovému oleji?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!