Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Goji, amarant, chia semínka a jiné superpotraviny

Superpotraviny podle odborníků obsahují velké množství vitaminů, minerálů, antioxidantů a jiné zdraví prospěšné látky. Je tedy vhodné zařadit je do svého jídelníčku.

Goji

Plody kustovnice čínské jsou oranžové nasládlé bobulky známé pod názvem goji. Údajně se jedná o nejzdravější plody na světě. Už 25 ml šťávy obsahuje ideální denní dávku antioxidantů. Kromě nich najdeme v goji vitaminy A, B, C, E, dále pak karotenoidy, celkem 18 aminokyselin, nenasycené mastné kyseliny, vápník a železo.

Goji má své tradiční místo v čínské medicíně. Tam se využívá k regulaci životní a spirituální energie člověka, k celkovému posílení těla i ducha a k dosažení dlouhověkosti. Plody goji můžete užívat v podobě sušené nebo džusu. Za den vám postačí ke zdraví pouhá hrst sušených plodů nebo jeden panák džusu.

Amarant

Jedná se o jednoletou mnohosemennou rostlinu známou pod českým názvem laskavec. Amarant je nepravou obilninou původem ze střední Ameriky, kde ho Aztékové, Inkové a Mayové nazývali „svatým zrnem“. Obsahuje velké množství bílkovin, vitaminů B a E, vápníku, železa a vlákniny. Zrna jsou zdrojem nenasycených mastných kyselin, které zabraňují poškození kloubů a kloubních chrupavek, také výrazně zpomalují proces stárnutí mozku. Díky obsahu antioxidantu s názvem skvalen dokáže amarant snížit hladinu cholesterolu v krvi. Niacin zase pomáhá diabetikům a lidem trpícím depresemi. Výhodou amarantu je také absence lebku, do svého jídelníčku ho tak mohou zařadit i celiaci.

Amarantová semínka chutnají podobně jako ořechy, konzumovat je můžete semletá, pražená nebo naklíčená.

Spirulina

Tento druh sinice je často přidáván do potravinových doplňků. Spirulina obsahuje bílkoviny, sacharidy, železo, vitaminy A, K a B-komplex, chlorofyl, nukleové kyseliny a lipidy. Díky vysokému obsahu betakarotenu ochraňuje náš zrak, antioxidanty zase zabraňují vzniku rakoviny. Spirulina se také uplatní při čištění organismu, kdy slouží jako stimulant střevní mikroflóry. Díky tomu budou naše střeva dobře fungovat.

Zelený ječmen

Pozitivních účinků zeleného ječmene na lidské zdraví využívali již obyvatelé starověkého Egypta a Mezopotámie. Díky tomu, že je rostlina sklízena v podobě zelených listů a tedy v čase své největší vitality, uchovává v sobě mnoho zdraví prospěšných látek.

Zelený ječmen je bohatý na vitaminy, konkrétně A, C, K, E a B6. Dále je v něm obsažena celá řada minerálů, stopových prvků, mastných kyselin, enzymů, bílkovin a sacharidů. Chlorofyl se uplatní při léčbě vředových chorob žaludku nebo střev. Tento ječmen také dokáže neutralizovat pH našeho organismu.

Zelený ječmen užívejte ve formě čerstvého džusu nebo prášku rozpuštěném ve vodě. Zabráníte tak rychlému procesu stárnutí, urychlíte uzdravování při onemocnění.

Chia semínka

Chia semínka na sebe silně váží vodu, a proto dokáží až dvanáctkrát zvětšit svůj objem. Tato semínka jsou plná proteinů, sacharidů, tuků, omega-3 mastných kyselin, vlákniny, vápníku, antioxidantů, zinku, magnesia a fosforu.

Chia semínka dokáží snížit hladinu cukru v krvi, čímž mohou pomoci nejen diabetikům. Do jídelníčku lze semínka zařadit v podobě mouky, přidat je můžete do nápojů, pačiva, ovesné kaše či dezertů.

Chlorella

Chlorella je jednobuněčná řasa, známá pro své detoxikační účinky. Najdeme v ní vitaminy, aminokyseliny, chlorofyl a antioxidanty. Chlorella dokáže zničit cizorodé bakterie v lidském těle a zvyšuje obranyschopnost našeho organismu. Dnes běžně seženete chlorellové tablety.

Konopné semínko

Mnoho odborníků na výživu hovoří o konopném semínku jako o nejvýživnější potravině na světě. Konopná semínka jsou bohatá především na esenciální látky, dále pak proteiny, tuky, uhlohydráty a aminokyseliny. Konopné semínko vám zajistí správnou funkci ledvin a jater. Obsahuje vitaminy E, B1, B2, hořčík, železo, fosfor, draslík, vápník, zinek a lecitin. Konopná semínka mají všestranné využití, hodí se do salátů, pečiva nebo je můžete jíst jen tak samotná.

Goji, amarant, chia semínka a jiné superpotraviny

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!