Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Dámy, nemučte zbytečně své tělo!

Mnoho žen ubližuje svému tělu, aniž by si to uvědomovaly. Některé dámy nosí každý den boty s vysokými podpatky, jiné si zase oblékají těsné kalhoty. Právě takové drobnosti ubližují jejich tělu.

Boty s vysokými podpatky

Celá řada žen si boty s vysokými podpatky zkrátka neodpustí. Ovšem pokud žena nosí takové boty třeba každý den, zadělává si na nepříjemné zdravotní problémy. Podle lékařů mají vysoké podpatky na svědomí tvrdnutí Achillovy šlachy nebo zkrácení lýtkových svalů. Mezi další zdravotní komplikace patří například bolesti zad, zbortění klenby chodidla, špatné držení těla či potíže s koleny a kyčlemi. Při chůzi na vysokých podpatcích je hmotnost těla přenášena pouze na špičku chodidla. Kvůli tomu je narušena rovnováha a přetěžují se kolena, kyčle a bedra. Dále je zde riziko vzniku výronu nebo dokonce zlomeniny kotníku.

 

Těsné kalhoty

Snažíte se každý den nasoukat do těsných kalhot? Tak to děláte velkou chybu! Těsné kalhoty jsou důkazem toho, že nevhodné oblečení může mít na svědomí vážné zdravotní potíže. Způsobují tzv. lokální ischemii, tedy nedokrvení. Pokud tento problém trvá delší dobu, dochází k poškození nervů. Těsné kalhoty mají dále na svědomí bolesti dolních končetin nebo potíže v oblasti intimních partií.

Nohu přes nohu

Možná vás překvapí, jak moc naší páteři škodí zdánlivě nevinné sezení s nohou přes nohu. Tento způsob sezení způsobuje nepřirozené vychýlení páteře a přispívá ke skoliotickému držení těla, zároveň člověk přetěžuje jednu stranu svého těla. Hmotnost celého těla se rovnoměrně rozloží jenom tehdy, pokud sedíme s nohama na zemi.

 

Kabelka přes jedno rameno

Víte, co se stane s vaším tělem, když nosíte kabelku na jednom rameni? Vaše rameno je značně přetíženo hmotností kabelky. Po nějaké době dojde k ochabnutí lopatkových svalů, začnou vás bolet záda a v důsledku špatného zapojení dýchacích svalů vám může být nevolno. Pokud nosíte kabelku, je dobré střídat ramena. Zároveň se snažte k sobě stáhnout lopatky a pravidelně zhluboka dýchat.

 

Nevhodná podprsenka

Většina žen nosí údajně špatnou velikost své podprsenky. Špatně padnoucí podprsenka však způsobuje několik zdravotních problémů – ať už se jedná o vadné držení těla, poruchy krevního oběhu, potíže s dýcháním nebo kožní problémy. Lidské tělo prodělá v průběhu života změny, kterým musíte přizpůsobit své oblečení, a tedy i podprsenku. Většina žen přitom po většinu svého života kupuje stejnou velikost podprsenky.

Stahovací spodní prádlo

Stahovací spodní prádlo vám sice vytvaruje postavu, ovšem tím všechna pozitiva asi končí. Stahovací kalhotky způsobují záněty, pálení žáhy, přispívají ke tvorbě vředů. Také velmi tlačí na žaludek a dýchací svalstvo.

 

Diety

Mnoho žen zbytečně mučí své tělo drastickými dietami. Ovšem tím nadělají více škody než užitku. Mnohem lepší je sestavit si vyvážený jídelníček, jíst pravidelně malé porce a nezapomínat na pravidelný pohyb. Hladovění není ta správná volba, stejně jako drastické diety.

Dámy, nemučte zbytečně své tělo!

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!