Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Pracujte efektivně!

Kdo by nechtěl pracovat kratší dobu, ale zároveň toho co nejvíce stihnout. Pokud chcete stihnout pracovní povinnosti za mnohem kratší čas, musíte se naučit pracovat efektivně. Jak na to?

Čas na přestávky

Připadá vám nesmyslné dělat si přestávky, když chcete ušetřit čas? Opak je však pravdou. Podle odborníků se člověk naplno soustředí maximálně 90 minut, pak pozornost klesá. Proto je důležité myslet na přestávky – ideálně deset minut zapomeňte na práci, uvařte si třeba čaj, projděte se. Prospěje vám také čerstvý vzduch. Váš mozek bude připravený na další práci.

Spánek

Chodíte spát pozdě a vstáváte brzo? Moc toho v noci nenaspíte? Pak se ovšem nemůžete divit, že vám to přes den moc nemyslí a že jste neustále unavení. Pokud se dobře a dostatečně dlouho nevyspíte, pracovní povinnosti vám přes den zaberou mnohem více času, než kdybyste si dopřáli kvalitní a dlouhý spánek.

Pánem svého času

Buďte pánem svého času a nenechte ostatní, aby vám váš čas plánovali. Vy sami si nejlépe zorganizujete program a zařadíte do něj všechny své povinnosti. Občas budete muset samozřejmě přistoupit na kompromisy, ovšem vše můžete alespoň částečně přizpůsobit svým potřebám.

To nejdůležitější na začátek

Ideální je napsat si každé ráno seznam úkolů, které vás ten den čekají. Poté ze seznamu vyberte to nejdůležitější a tím začněte. Zásadní věci tak vyřešíte ještě svěží a plní energie. Až budete mít všechno důležité splněno, budete ze sebe mít dobrý pocit a vše ostatní už vám půjde tak nějak samo od ruky.

Jídlo a pohyb

Pokud chcete pracovat efektivně, nezapomínejte na pravidelný pohyb a zdravou stravu. Pro správnou funkci mozku je to nezbytné.

Ven z města

Celý den a pracovní týden strávíte v práci. Proto je dobré udělat si třeba o víkendu alespoň chvíli čas a vyrazit do přírody, zkrátka ven z města. Nemusíte nutně do lesa nebo na výlet do hor. Stačí se projít po parku, na chvíli se obklopit přírodou a hned budete klidnější, vaše mysl se zregeneruje. Pak budete připraveni se zase práci věnovat naplno.

S úsměvem

S úsměvem na rtech jde všechno lépe. Proto se snažte usmívat i při práci. Vy a vaše okolí se hned budete cítit lépe a úkoly vám půjdou lépe od ruky.

Pracujte efektivně!

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!