Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Jídlem proti rakovině

Nádorová onemocnění jsou strašákem moderní doby. Žádná úplně spolehlivá prevence proti rakovině asi neexistuje, můžete však riziko jejího vzniku alespoň snížit. Třeba složením jídelníčku.

Brokolice

Brokolice a další brukvovitá zelenina (tedy květák, zelí a kapusta) je bohatá na látku zvanou sulforafan, která má schopnost zabránit tvorbě rakovinných buněk v těle. Zároveň povzbuzuje činnost obranných enzymů a zvyšuje imunitu. Brokolice dokáže působit jako prevence vzniku rakoviny jater, prsu, plic, prostaty, kůže a žaludku.

Borůvky a další bobule

Ostružiny, borůvky nebo třeba brusinky obsahují tzv. antokyany. A právě tyto látky dokáží v našem těle chránit zdravé buňky před napadením těmi, které způsobují nádorové bujení. Rovněž jsou tyto malé lesní bobulky bohaté na vitamin C, který zvyšuje obranyschopnost organismu.

Rajčata

V rajčatech najdeme lykopen, červené barvivo. Ten v lidském těle dokáže prokazatelně zpomalit nebo dokonce zastavit růst rakovinných buněk. Tato látka je velmi silným antioxidantem. A pozor, uvolňuje se zejména během tepelné úpravy. Rajčata však vařte nejdéle půl hodiny, jinak zelenina tratí další zdraví prospěšné látky.

Vlašské ořechy

Vlašské ořechy by měli do svého jídelníčku zařadit zejména muži jako prevenci vzniku rakoviny pohlavních orgánů. V případě rakoviny prostaty se totiž projevila schopnost vlašských ořechů zpomalit růst nádorového bujení. Ženy zase ocení stejný účinek těchto ořechů v případě rakoviny prsu.

Česnek

Díky vysokému obsahu fotochemikálií česnek zabraňuje růstu rakovinných buněk. Česnek má údajně snižovat riziko vzniku rakoviny až o polovinu, a to zejména rakoviny prsu nebo tlustého střeva.

Hroznové víno

Ve slupce červeného hroznového vína je přítomna látka zvaná resveratrol. A ta představuje prevenci vzniku rakoviny prostaty. Tento silný oxidant najdete i v červeném víně. Proto si klidně sklenku čas od času dopřejte.

Listová zelenina

Ve špenátu, hlávkovém salátu a další listové zelenině je obsažena celá řada antioxidantů, například lutein, karotenoidy nebo flavonoidy. Tyto antioxidanty organismus ochraňují před působením škodlivých volných radikálů a zabraňují růstu rakovinového bujení. Jejich účinky se projeví zejména v případě rakoviny žaludku, plic, prostaty, tlustého střeva a kůže.

Jídlem proti rakovině

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!