Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Když vám někdo zlomí srdce

Asi každý už měl někdy zlomené srdce. Láska zkrátka mnohdy nevydrží do konce života. A nešťastná láska dokáže člověka potrápit.

Situaci pak každý řeší po svém. Zatímco někdo po rozpadu vztahu vyhledává společnost, jiný se sám trápí. Někdo se se zlomeným srdcem může dokonce potýkat celý život. Zlomené srdce je však v každém případě nepříjemnou a bolestivou záležitostí.

A co je to vlastně zlomené srdce? Odborníci se shodují na tom, že skutečně existuje tzv. syndrom zlomeného srdce. Jedná se vzácnou chorobu srdce známou pod označením Tako-Tsubo. Tato nemoc často vzniká v důsledku velké duševní bolesti. Název byl odvozen podle japonské nádoby sloužící k lovu chobotnic. Ta má totiž tvar podobný levé srdeční komoře, kterou daná nemoc zasahuje. Tako-Tsubo má podobné projevy jako infarkt.

Stav zlomeného srdce provází velké zklamání, frustrace a pocity beznaděje. Nezřídka se objevují i stavy, kdy si člověk situaci klade za vinu, začne si o sobě myslet, že je neschopný, začne trpět pocity méněcennosti.

Pokud člověk cítí psychickou bolest a trápí se, negativně se to projeví nejen na vašem psychickém, ale i fyzickém stavu. Emoční stres způsobený zlomeným srdcem s sebou nese smutek, melancholii a pocity zoufalství. A to má na naše tělo podobně negativní vliv jako jiné stresové situace. Pak se objevuje zvýšené bušení srdce, nespavost, úzkost, pocení nebo třeba nechutenství.

Že čas zahojí všechny rány, to může sice znít jako klišé, ovšem je to pravda. Celá ta nepříjemná situace vám sice zůstane v mysli dlouho, ale bolest začne časem pomalu slábnout. Odborníci také doporučují dát volný průběh emocím, což bolest rovněž utlumí.

Když vám někdo zlomí srdce, je to velmi bolestivé. Pokud možno však nepropadejte zoufalství a neutápějte se v bolesti. Buďte třeba s lidmi, které máte rádi. Ti jistě zmírní vaše trápení. Také se věnujte svým koníčkům, najděte něco nového, co vás bude bavit a zároveň naplňovat. Hned přijdete na jiné myšlenky. Pokud máte pocit, že situaci sami nezvládnete, nebojte se vyhledat pomoc odborníka. Dlouhodobý smutek a zoufalství vám totiž mohou způsobit nepříjemné zdravotní problémy.

Když vám někdo zlomí srdce

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!