Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
povlečení / foto: shutterstock

Výběr povlečení? Záleží na materiálu i designu

Vybrat povlečení, které bude správně velké, bude vám příjemné na dotyk i na pohled – zkrátka takové, na něž se budete každý večer těšit – není vůbec jednoduchá záležitost.

Přečtěte si, na která kritéria byste při výběru rozhodně neměli zapomínat.

Velikost jako základ, bez kterého se nehnete

V první řadě je potřeba dbát na to, abyste koupili takové povlečení, které velikostně odpovídá vaší pokrývce. Obvyklá velikost je 140×200 cm, jste-li ale vyšší postavy, pravděpodobně uleháte pod delší peřinu. Sehnat povlečení 140×220 cm však dnes není žádný problém.

Věnujte čas výběru materiálu

Nelze zobecnit a zjednodušit, jaký materiál povlečení je nejlepší. Nabízí se vám výběr z různého druhu textilií, z nichž se každá chlubí jinými vlastnostmi. Velké oblibě se stále těší bavlna, která je měkká, prodyšná a také hodně vydrží: vypadá dobře, i když ho často perete a sušíte. Bohužel se mačká, a tak je nutné ji žehlit. Chcete-li se tomu vyhnout, zvolte krepové ložní povlečení – je taktéž bavlněné, ale žehlení se vyhnete. Ujistěte se však nejdřív, že je vám příjemné svou texturou.

Pokud jste známí tím, že je vám stále zima, mohl by vám vyhovovat flanel. I ten se vyrábí ze 100% bavlny, ale díky speciálnímu způsobu výroby je měkčí, hladší a výborně tepelně izoluje. Jeho ještě lepším sourozencem je mikroflanel, který se velmi dobře udržuje a drží teplo.

Toužíte-li po luxusním materiálu, sáhněte po saténu. Ten je velmi příjemný na omak, a v létě vás navíc příjemně ochladí při usínání. Největším přepychem, který si můžete dopřát, je pak exkluzivní damašek.

Nezapomeňte na design a cenu

Každý jednotlivec má jiný vkus, a proto necháme výběr vzhledu povlečení čistě na vás. V módě jsou aktuálně květinové retro vzory nebo nadčasová černobílá kombinace. Někdo má rád povlečení s potiskem, jiný ocení jednobarevné kousky.

Nákupy už neodkládejte! Nyní můžete sehnat i velmi levné povlečení ve výborné kvalitě.

K tomuto článku není otevřena diskuze