Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Nomofobie - mobily / foto: magazin

Nomofobie: Když se mobilní telefon stane závislostí

Nevyjdete nikdy z domu bez svého mobilního telefonu? I ve společnosti přátel máte neustále v ruce mobil? Vyhýbáte se místům bez signálu? Dost možná jste na svém mobilním telefonu závislý.

Chytrý telefon má dnes takřka každý. Dokáže nám usnadnit práci či komunikaci. Ovšem pokud ho nemáme skoro z ruky, může to značit problém. Závislost na mobilním telefonu je jedním z neblahých důsledků moderní doby. A odborníci se shodují na tom, že se jedná o vážný problém podobný alkoholismu nebo závislosti na cigaretách. Se závislostí na mobilním telefonu úzce souvisí pojem nomofobie, což je poměrně nový druh fobie spojený s moderní dobou. Je to označení pro chorobný, panický strach z toho, že by člověk neměl k dispozici svůj mobilní telefon.

 

Jaké jsou příznaky nomofobie?

Mezi typické příznaky nomofobie patří nervozita, a to ve chvíli, když člověk nemá po ruce svůj mobilní telefon.

Nomofobie se dále projevuje velmi častým kontrolováním telefonu, zda vám nepřišla náhodou zpráva, e-mail nebo nemáte zmeškaný hovor. Lidé postižení touto fobií také musí na příchozí zprávy okamžitě reagovat.

Jedinci trpící nomofobií s sebou zpravidla všude berou nabíječku na mobil. Paniku v nich totiž vyvolává fakt, že by se jim telefon vybil. Takoví lidé se dále snaží vyhýbat místům bez signálu. Pokud už se na nich nějakým způsobem ocitnou, jsou nervózní a propadají panice.

Závislost na mobilním telefonu – problém moderní doby

Závislost na mobilním telefonu lze srovnat s alkoholismem, závislostí na hracích automatech nebo počítačových hrách. Člověk, který neustále kontroluje svůj mobil, tímto způsobem vlastně stimuluje jakási centra štěstí v mozku. Pokud mu navíc někdo volá nebo píše, dojde ke zvýšené produkci dopaminu, což je spojeno s pocitem štěstí. A tak člověk používá svůj mobilní telefon dál a dál, i když třeba jenom kontroluje, zda mu někdo nepíše nebo bezmyšlenkovitě projíždí sociální sítě.

Možná vás nepřekvapí fakt, že závislost na mobilním telefonu se týká především mladší generace. V jednom americkém výzkumu se odborníci zaměřili na tento problém a zjistili, že polovina z dotázaných náctiletých respondentů má pocit závislosti na svém mobilním telefonu. A 59 procent rodičů má strach či podezření, že se u jejich dětí projevila tato závislost. Celých 72 procent zúčastněných pak pociťuje nutkání okamžitě reagovat na příchozí zprávy, 80 procent zase svůj telefon bere do ruky každou hodinu.

Pokud si myslíte, že závislost na mobilním telefonu není nebezpečná, pletete se. Odborníci upozorňují na její možné negativní dopady. Pokud člověk například používá mobilní telefon i ve chvíli, kdy se má naplno věnovat něčemu jinému (typickým příkladem je řízení vozidla), představuje závislost nebezpečí. Dlouhodobá závislost na mobilním telefonu pak také značně komplikuje a poškozuje mezilidské vztahy. Závislý jedince zkrátka začne zanedbávat své blízké. Pokud s nimi bude trávit čas, neustále bude mít v ruce mobil, což také nepůsobí dobře. Komunikace s přáteli se pak může omezit na pouhé textové zprávy nebo kontakt přes sociální sítě. To vše vede k vzájemnému odcizení osob. Mezi další negativní důsledky závislosti patří problémy v zaměstnání, zanedbávání povinností, výčitky svědomí nebo změny nálady.

Nomofobie

 

Jaké jsou příznaky závislosti na mobilním telefonu?

A jak se závislost na mobilním telefonu projevuje? Třeba tím, že člověk vezme mobil do ruky hned, co se probudí. Mnoho postižených lidí už to ani moc nevnímá a dělá tento krok automaticky. Stejně tak dávají lidé večer svůj telefon na noční stolek, aby k němu měli neustále přístup.

Saháte po mobilním telefonu, když se nudíte? Jedná se o další příznak závislosti. Věřte, že když se nudíte, můžete dělat spoustu jiných (a také užitečných) věcí, než kontrolovat zprávy nebo bezmyšlenkovitě brouzdat po sociálních sítích a internetových stránkách.

Pokud si takřka nikdy nevypínáte na mobilu zvuky, abyste tak hned věděli o každém hovoru či zprávě, také to není dobré. Máte navíc radost a cítíte vzrušení, když uslyšíte zvuk signalizující novou příchozí zprávu? A také si ji musíte okamžitě přečíst a reagovat na ní? Dost možná se u vás projevuje závislost.

Člověk závislý na mobilním telefonu pochopitelně pociťuje abstinenční příznaky, když nemá mobil zrovna po ruce. To se u něj objeví stres, podrážděnost, pocity zoufalství, úzkosti a paniky. Stačí jenom chvíle bez telefonu a člověk si myslí, že zešílí.

Lidé v okolí závislého si velmi často všimnou jeho problému a upozorňují dotyčného, že nějak moc často používá svůj mobilní telefon. Jedná se o znamení, že je něco v nepořádku.

Jak se závislostí bojovat?

Pokud si uvědomíte, že jste na svém mobilním telefonu závislý, nemusíte se hned přístroje zbavovat. Odborníci doporučují stanovit si časové rozmezí několika hodin, kdy svůj telefon někam odložíte a nebudete mu věnovat pozornost. Dobré je také najít si nové aktivity a koníčky, kterými se bude člověk zabývat místo mobilu. Pokud půjdete třeba někam s přáteli, telefon vypněte. Někomu také pomůže, když si uvědomí a spočítá, kolik hodin denně se věnuje jenom svému mobilu. Takto promarněný čas lze přeci využít mnohem smysluplněji.

Nomofobie: Když se mobilní telefon stane závislostí

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!