Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Omalovánky / foto: Magazin.cz

Relaxační omalovánky

Dokážete si každý den najít chvilku sami pro sebe a v Dnešní uspěchaná doba tomu moc nepřeje. Hitem v osobním rozvoji a sebepoznání se stala zdánlivě jednoduchá věc, omalovánky.

Ty pro dospělé se v posledním roce staly cestou k úniku od všedních starostí. Pojďte se s námi touto cestou také vydat.

Loňské Vánoce zaznamenaly přímo omalovánkový boom. Omalovánkové knihy se však na pultech českých knihkupectví drží stále. V nejrůznějších tematických variantách z nich tak vyberete dárek vhodný téměř pro každého. Potěšíte milovníky divokých zvířat, lučních květin, exotické přírody, ale třeba i národní patrioty, či milovníky vzdálených kultur. Klasickou verzí je kniha mandal. Málokdo však ví, že právě mandaly nás dovedou k pravému původu dnešních tzv. antistresových omalovánek.

Vymalovával i C.G.Jung

Malbu mandaly do psychoterapeutických metodzařadil již v minulém století Carl Gustav Jung, uznávaný psychoterapeut, lékař i filozof. Tyto symboly sloužily dávným kulturách k sebepoznání a vnitřní harmonizaci. Dnešní arteterapie využívá k léčebným procesům nejen malby mandal. Pracuje s obrázky i abstrakcí na základě zpětných vazeb odborníků a lékařů. V domácím prostředí zůstávají naše kresby prostředkem ke zklidnění, odpočinku a projevem vnitřní energie.Nebuďte překvapeni pokud se při malování projeví nečekaně vaše emoce. Konečně mají totiž možnost dostat se v tom všem shonu z těla ven.

Zastavit čas

Víte, proč děti rády vymalovávají? Těší se na výsledný obrázek. Kam Vás vedou Vaše každodenní povinnosti? Uleháte večer s čistou hlavou? Dnešní doba je plná stresu a my s tím neumíme bojovat. Stres, který se nám nepovede přes den přemoci, se s námi přenese do dalšího dne. Kýženého pocitu štěstí z hotového se pak nikdy nedočkáme.  Udělejte si ve svém nabitém programu čas jen pro sebe a zastavte se nad omalovánkami. Děti zabavte například Čokoládovými omalovánkami Carla. V balíčku vaše ratolesti najdou nejen omalovánkové obrázky, ale i sadu pastelek a dobrotu za odměnu, čokoládové neapolitánky z kvalitní mléčné čokolády. Vy si budete moci užít čas jen pro sebe a co hlavně, pak společně radost z hotového.

Funguje to?

Může obyčejné vymalování opravdu fungovat pozitivně na naši psychiku? Při kreativní činnosti se činnost našeho mozku mění. Mozková centra se zapojují úplně jinak než při běžných, ritualizovaných úkonech. Nechejte mozku prostor pro regeneraci jinak zatěžovaných center a začněte alespoň na chvíli přemýšlet jinak. Pokud stále nedokážete zcela vypnout a hlavou Vám běží spousta otázek, pusťte si k vymalovávání hudbu, nebo audioknihu. Vyzkoušejte třeba novinku - antistresové omalovánky s QR kódem, odkazujícím na tematicky se shodující relaxační hudbu. Díky vhodně zvolené hudbě snáze vklouznete do světa fantazie.Kreativní myšlení navíc pomáhá vytvořit pohled z druhé strany. Snadno se Vám tak podaří postavit řešení problému na zcela jiných základech, než se kterými jste si včera lámali hlavu.

K tomuto článku není otevřena diskuze