Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Bolení hlavy / foto: magazin

Bolí vás hlava? Změňte svůj jídelníček!

Migréna dokáže člověka nepěkně potrápit. Nepříjemné bolesti hlavy se však můžete vyhnout.

Než sáhnete po prášku proti bolesti, zkuste se zaměřit na svůj jídelníček. Migréna totiž často vzniká v důsledku špatných stravovacích návyků. Z kterého jídla a pití vás může začít bolet hlava?

Pozor na led

Konzumace ledu, ledových pokrmů nebo nápojů časti vyvolává bolest hlavy. Když se led dostane na patro v ústech, dojde k náhlé změně teploty, což má za následek stažení krevních kapilár a tepen. Tělo se následně snaží znovu zahřát, a tak vzniká bolestivý tlak. Bolesti hlavy se však můžete vyhnout. Stačí konzumovat zmrzlinu nebo ledové pokrmy po malých kouskách, Patro v ústech si tak na změnu teploty zvykne a neobjeví se bolestivá reakce.

Škodlivé glutamáty

Bolesti hlavy nebo nadměrné pocení mají na svědomí látky zvýrazňující chuť – glutamáty. Možná, že jste už někdy slyšeli o tzv. „syndromu čínské restaurace“, jak se někdy těmto nepříjemným projevům říká. Glutamáty najdete v celé řadě potravin – například v instantních pokrmech, klobásách nebo chipsech. Podle odborníků vzniká bolest hlavy, nevolnost a další problémy v důsledku intolerance na látky zvýrazňující chuť. Glutamáty se na obalech výrobků skrývají pod označením E621.

Achjo, cítím se, jako bych dostal tlučkem...
Achjo, cítím se, jako bych dostal tlučkem do hlavy...

Káva pomáhá i škodí

Říká se, že bolesti hlavy vás dokáže zbavit šálek silné kávy. Kofein totiž působí proti bolestem. Ovšem káva a jiné nápoje s obsahem kofeinu mohou také bolest hlavy způsobovat. Odborníci provedli výzkum, při kterém sledovali dospívající jedince trpící častými bolestmi hlavy. Vyšlo najevo, že když tito lidé přestali pít kávu a kofeinové nápoje, zmizela u nich i migréna.

S červeným vínem opatrně

Červené víno je bohaté na polyfenolické látky a siřičitany. A právě tyto dvě složky červeného vína mohou vyvolat nepříjemnou bolest hlavy, protože roztahují cévy. S červeným vínem tedy opatrně.

Dobré tuky

Pokud trpíte na časté migrény, zařaďte do svého jídelníčku tzv. dobré tuky, tedy omega 3 mastné kyseliny. Vhodný je například kvalitní olivový olej nebo tučné ryby, jako je makrela nebo losos. Přísun těchto zdravých tuků vede ke správnému krevnímu oběhu, pomáhá při bolestech hlavy, v boji proti cukrovce a působí proti vzniku Alzheimerovy choroby.

Pozor na cukr

Že nadměrná konzumace sladkého škodí, to ví nejspíš každý. Cukr způsobuje celou řadu zdravotních problémů, včetně bolestí hlavy. Pokud bez sladkého nemůžete být, najděte si nějakou zdravější variantu, jako je třeba kvalitní hořká čokoláda nebo ovoce.

Bolí vás hlava? Změňte svůj jídelníček!

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!