Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Kočka / foto: shutterstock

Chcete být zdraví a šťastní? Pořiďte si kočičku!

Říká se, že pes je přítel člověka. Ovšem i jiné zvíře může být člověku dobrým společníkem. Co třeba kočka? Její společnost podle vědců prospěje vašemu zdraví. Jak?

Zdravé srdce

Kočičí společnost posiluje činnost vašeho srdce. Vědci přišli na to, že přítomnost kočky v blízkosti člověka a kočičí předení přispívá ke zmírňování stresu a dokáže zabránit vzniku úzkostných stavů. Pokud máte doma kočku, je u vás podle odborné studie o 30 procent sníženo riziko vzniku srdečního infarktu.

Kvalitní spánek

Jeden britský výzkum sledoval, jak ovlivňuje přítomnost kočky v posteli kvalitu spánku člověka. Jednačtyřicet procent zúčastněných tvrdilo, že díky tomu, že s nimi jejich kočka sdílí postel, lépe usíná a má i kvalitní spánek. Ovšem necelých dvacet procent respondentů se cítilo být rušeno přítomností kočky v posteli. Faktem zůstává, že kočky dokáží člověka zbavit stresu a pomohou mu se uvolnit, což skutečně může mít za následek kvalitní spánek.

Stop alergiím

Pokud chce těhotná žena zabránit tomu, aby její dítě po narození trpělo alergiemi, měla by si pořídit kočku. Alespoň to tvrdí odborníci. Děti majitelek koček vlastnících toto zvíře v těhotenství totiž prokazatelně v menší míře trápí alergie, a to nejenom na zvířata. Pokud máte strach z toxoplazmózy, stačí, když bude kočka žít v bytě a vy jí budete udržovat toaletu v čistotě. Nezapomínejte zároveň na základní hygienické návyky, jako je mytí rukou a podobně.

Pomoc s překonáním těžkých časů

Rozchod, úmrtí blízkého člověka, nemoc, výpověď v zaměstnání – to všechno bohužel k životu člověka patří. Ovšem kočka vám může pomoci tyto těžké časy lépe překonat. Kočka má totiž tu schopnost, že vycítí smutek svého lidského společníka a jsou mu následně oporou. Vědci zjistili, že majitelé koček jsou méně smutní a v menší míře trpí depresemi než ti, kteří doma kočku nemají.

S kočkou je to hned veselejší
S kočkou je to hned veselejší

Lepší sociální život

Chcete lépe vycházet s lidmi ve vašem okolí? Už nechcete být sami, ale chcete si najít partnera? I s tím vám může pomoci kočka. Z jedné studie vyšlo najevo, že ženy si často vybírají své partnery z řad majitelů koček. Proč? Ženy se domnívají, že majitelé koček jsou slušní, hodní a milí.
Foto: https://www.shutterstock.com/cs/image-photo/happy-kitten-likes-being-stroked-by-507456550?src=gg6pcPGZIbL5UD7jKom7ag-1-31

Formování osobnosti

Všeobecně jsou majitelé psů ve společnosti vnímáni jako společenští jedinci. Oproti tomu na majitele koček je pohlíženo jako na introverty. Britská studie tuto souvislost s osobností člověka a jeho zvířetem víceméně potvrdila. Zároveň však britští odborníci došli k závěru, že lidé, kteří mají kočku, jsou inteligentnější, důvěryhodnější a skromnější než ti, kteří nepatří mezi majitele a milovníky koček.

Odhalení zdravotních problémů

Určitě už jste někdy slyšeli o tom, že zvířata jsou schopná zachránit svému pánovi život nebo u něj odhalit nějakou chorobu. Kočky třeba dokáží včas vycítit blížící se epileptický záchvat nebo srdeční příhodu. Váš mazlíček vám tedy může pomoci i v případě ohrožení života.

 

Chcete být zdraví a šťastní? Pořiďte si kočičku!

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!