Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Mrkev / foto: Kender

Co dokáže obyčejná mrkev

Všichni už asi někdy slyšeli o blahodárném vlivu mrkve na zrak člověka. Mrkev nás sice nedokáže zbavit očních vad, ovšem skutečně očím prospívá.

Má také jiné pozitivní účinky na naše zdraví. Umí třeba snížit riziko vzniku rakoviny plic, prsou a střev či mrtvice. Tato oranžová kořenová zelenina dále zlepšuje stav pleti, zubů a dásní a dokáže zpomalit proces stárnutí buněk.

Mýtus o tom, že by mrkev měla zlepšovat zrak, byl již vyvrácen. Na léčení očních vad je mrkev krátká. Ovšem blahodárný vliv mrkev skutečně na zrak má. Tato zelenina je totiž bohatá na beta-karoten, který se v našem těle přeměňuje na vitamin A. Díky tomu dokáže mrkev zlepšit např. vidění ve tmě. Beta-karoten také působí proti vzniku šedého zákalu.

Vitamin A neprospívá pouze našim očím, ale i játrům, z nichž napomáhá odbourávat škodlivé toxiny. Díky vysokému obsahu vlákniny pak prospívá i našim střevům.

Již zmíněný beta-karoten má také další pozitivní účinky na zdraví člověka. Tato látka zpomaluje proces stárnutí buněk a zabraňuje jejich poškození. Zároveň zlepšuje stav pleti, nehtů a vlasů. Působí i proti infekcím.

Mrkev je dále bohatá na vápník, který má mimo jiné dobrý vliv na stav cév. Draslík, rovněž obsažený v této zelenině, zase zajišťuje pravidelný tep srdce. Vitamin B posiluje metabolismus, vitamin C ochraňuje buňky i cévy před působením škodlivých volných radikálů.

No nejsou k nakousnutí?
No nejsou k nakousnutí?

Aby mrkev v zemi nebyla zasažena plísní, obsahuje látku zvanou falkarinol. Jedná se o pesticid, který je prospěšný i člověku. Odborníci z univerzity v Newcastlu přišli na to, že dokáže snížit riziko vzniku rakoviny prsu, střev a plic. Vědci z Harvardovy univerzity zase dokázali, že mrkev snižuje také riziko vzniku mozkové mrtvice. Stačí přitom konzumovat pět mrkví denně.

Pravidelná konzumace této zeleniny zabraňuje vzniku srdečních chorob a snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Také zlepšuje stav zubů a dásní.

Co dokáže obyčejná mrkev

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!