Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
izolace zdiva / foto: shutterstock

Trápí vás vlhkost v domě? Pomůže izolace zdiva

Majitelé starších rodinných domů často řeší problém s tím, že uvnitř místností je zvýšená vlhkost. Ta může při dlouhodobém účinkování způsobit nejen zhoršení kvality bydlení, ale také různé zdravotní komplikace.

Potíže lze odstranit několika způsoby. Nejúčinnější je izolace vlhkého zdiva, která se dá provést hned několika procesy.

Co způsobí vlhké zdivo?

Vlhké zdi mají negativní vliv na celkovou konstrukci stavby. Dochází tím ke snížení její životnosti. Daleko větším problémem jsou však případné zdravotní potíže. Pokud bydlíte v domě, kde je příliš vysoká vlhkost, můžete mít dříve či později problémy s dýchacím ústrojím. Zejména pro alergiky jde o velmi nepříjemnou záležitost.

Vlhké zdi rovněž přispívají k tvorbě plísní uvnitř i vně domu, což má i negativní estetický důsledek. Musíte pak často malovat interiéry, na stěnách se tvoří nevzhledné fleky od vody.

Jak situaci napravit?

Účinnou pomocí je izolace vlhkého zdiva. Nejčastěji se využívá podřezání zdiva řetězovou pilou, kdy se podříznou spáry mezi cihlami. Do nich se pak dá kvalitní izolace z PVC či sklolaminátu, následně se ještě vytvořené otvory vyplňují maltou. Výsledkem je snížení pronikání vlhkosti dovnitř domu.

Další možností je chemická injektáž zdiva. Při ní se využívá hlavně jednosložková pryskyřice, jež se dobře uchytí i na vlhkých materiálech, případně pak silikony, které lze použít u cihlových, kamenných i smíšených zdiv.

Nutno podotknout, že tyto procesy je vždy vhodné přenechat na odbornících, protože se jedná o celkem náročnou práci, u níž je potřeba dodržet správné technologické postupy.

Uvedenými i dalšími způsoby sanace zdiv se v tuzemsku zabývá firma František Hróz – Izolace a sanace vlhkých budov, která sídlí v Přerově. Nezávaznou poptávku můžete odeslat prostřednictvím vyplnění formuláře na webových stránkách izolacehroz.cz.

K tomuto článku není otevřena diskuze