Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
sirup proti kašli / foto: shutterstock

Leze na vás v létě chřipka?

I to se bohužel může stát a být nemocný v létě je snad ještě horší než během zimních měsíců.

Často se chřipky a nachlazení vyskytují zejména začátkem léta, kdy jsou ještě teploty zrádné, lidé podcení oblečení a večer je jim zima. Jestli se vám něco takového také stalo, příště už budete chytřejší. Teď nicméně nezbývá nic jiného než se začít léčit.

Máme pro vás špatnou zprávu. Nejvíc tělu pomůže, když si dáte pauzu a strávíte pár dní v posteli. Není-li možné vzít si dovolenou v práci, zamiřte do pelechu aspoň po práci. Zalezte si pod peřinu, vezměte si prášek a pořádně se vypoťte. V těchto teplotách to určitě nebude problém. Během dne užívejte přípravky proti chřipce a nachlazení, které vám aspoň trochu uleví, abyste pracovní povinnosti přečkali.

Uleví vám horký nápoj, tablety proti bolesti v krku či kapky do nosu

Proti chřipce a nachlazení dobře fungují horké nápoje Vicks, které uvolní nos, zklidní krk a pomohou proti bolestem hlavy, svalů i kloubů (více informací najdete zde: https://www.vicks.cz/). Přežít můžete i s klasickými prášky na bolest hlavy a pastilkami proti bolestem v krku. Máte-li ucpaný nos, bude dobré pořídit si nějaké kapky nebo jen mořskou vodu na uvolnění.

Správně jezte a pijte

Aby se tělo rychleji zotavilo, doplňujte živiny. Pitný režim je samozřejmý, střídejte proto čaje i minerální vody, ty pomohou doplnit vypocené soli. Vhodné jsou i ovocné džusy, v nichž se skrývají vitamíny. Co se týče jídla, dobrou službu udělají poctivé masové a zeleninové vývary, jinak obecně maso, zelenina a ovoce všeho druhu. Vyhněte se kořeněnému, smaženému a tučnému jídlu, je těžce stravitelné.

Pokud se příznaky stabilně zhoršují, namísto aby se zlepšovaly, máte dlouhodobě vysokou horečku přes 38 °C, omdléváte, špatně se vám dýchá, hodně zvracíte nebo chřipka trvá déle než 10 dní, navštivte raději lékaře.

Leze na vás v létě chřipka?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!