Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
zdravé spaní / foto: shutterstock

Zásady zdravého spánku

Je asi zcela zbytečné zmiňovat, že spánek je nejdůležitějším a základním způsobem odpočinku. Člověk při něm nabírá energii a potřebné síly na další den.

Sami nejlépe víte, pokud se dobře nevyspíte, tak jste celý den nevrlí a vše vám jde hůře. Během noci totiž neodpočíváte jen vy, tedy vaše tělesná schránka, zároveň regeneruje celý organismus. Kvalita spánku pak ovlivňuje celý váš život. Rozhodně se tedy nevyplácí nedostatek nebo přerušovaný spánek podceňovat.

Základem je postel

V posteli každý člověk stráví v průměru až třetinu života, je jasné, že je velmi důležité, na čem spíte. Většina lidí spoléhá především na kvalitní matraci. To ale nestačí. Současné trendy zdravého spánku upozorňují na to, že vliv na spánek mají jednak matrace, ale také rošt a postel. Až správná kombinace všech tří součástí vám zaručí klidný spánek.

Při výběru postele hraje často roli vzhled. Myslet byste měli rovněž na funkci. Rozhodně nic nezkazíte výběrem postele z masivu. Mají pevnou konstrukci, dlouhodobou životnost a vypadají dobře v každém interiéru. Pokud bydlíte v menším bytě, kde je nedostatek volného místa, určitě oceníte postele s úložným prostorem. Je to skvělé místo pro uskladnění například sezónního oblečení. Vybrat si můžete ze dvou provedení. Buď známější výklopné rošty, nebo se zásuvkami, které jsou možná o něco pohodlnější na manipulaci.

Dětské postýlky

Rodiče spoléhají na to, že děti ještě povyrostou, a proto jim záměrně pořizují levnější a často bohužel také méně kvalitní dětské postele. Často si myslí, že u dětských postýlek je nejdůležitější vzhled, ten je pro děti samozřejmě prioritní, ale rozhodně by se mu neměla podřizovat funkčnost a kvalita. Pro správný vývoj páteře a celého pohybového aparátu je spánek u dětí to zásadní. Proto musíte dobře zvážit jak výběr postele, tak i matrace a roštu.

K tomuto článku není otevřena diskuze