Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
kuchyně / foto: shutterstock

Kuchyně na míru vám vydrží na celý život

Zařizujete kuchyni v novostavbě, nebo jste se zbavili bytového jádra a provozujete rekonstrukci? Jakékoliv prostorové dispozice lze využít pro vytvoření moderní kuchyně, která odpovídá funkčním i estetickým požadavkům dnešní doby.

Odborníci vám poradí, jak toho dosáhnout.

Jaká by měla moderní kuchyně být?

V dnešní době kuchyně slouží hned několika účelům. Nejedná se pouze o přípravnu pokrmů s jídelním koutem, ale také o místo k sociálním setkáním. Proto se také často setkáváme s tím, že se kuchyně propojuje s jídelnou či obývacím pokojem, čímž vzniká jeden velký prostor, v němž může vesele probíhat komunikace s rodinou a přáteli. Chceme tedy, aby kuchyně byla vysoce funkční a zároveň umožňovala posezení v příjemném prostředí. U nábytku a spotřebičů pak očekáváme takové prostorové uspořádání, které nám dovolí snadný pohyb při práci a zároveň bude logické, abychom měli vše po ruce.

Na materiálu záleží

Paleta barev a materiálů, z nichž si dnes můžete nechat vytvořit kuchyň, je doslova nekonečná. Za nejodolnější platí masivní dřevo, které se skvěle uplatní především u tvarovaných dvířek, ale i jídelních stolů a židlí. U kuchyňských sestav s nejrůznějšími skříňkami jsou ovšem populárnější i lehčí, moderní a neméně kvalitní materiály. Chceme-li se držet dřeva, nejoblíbenější jsou lamina, tedy desky z dřevotřísky. Vyšší třídu představuje dýha, jež se vyrábí z tuzemských i exotických dřevin a lze ji dále mořit do různých odstínů. Jinou alternativou jsou foliovaná dvířka z MDF desek v pestré paletě odstínů a matné či lesklé úpravě. Dřevo lze různě kombinovat s kovem a skleněnými výplněmi.

Proč dát slovo profesionálům

Kdo si chce pořídit vybavení do kuchyně rychle a levně, tomu stačí prohlédnout si několik e-shopů s nabídkou sériově zhotovených sestav. Z dlouhodobého hlediska to ovšem nebývá tím nejlepším řešením. Nábytek na míru bude sedět přesně do prostoru, který máte k dispozici, takže dosáhnete mnohem efektivnějších výsledků. Co se týká designu, nábytek z obchodu většinou neodpovídá zcela vašim představám, musíte tedy dělat kompromisy. Profesionál vám pomůže zhotovit návrh, který vám bude stoprocentně vyhovovat. Přejete si spíše rustikálně laděnou kuchyni, nebo upřednostníte moderní minimalistický design? Vintage kuchyně, retro, vše je možné. Studio JN interier vám zdarma vyrobí grafický 3D návrh a přizpůsobí vše vašim cenovým možnostem.

Plánujte ergonomicky

Máte rozhodnuto o designu? Pokud ještě tápete o ideálním vzhledu kuchyně, fotogalerie zajímavých realizací možná pomůže. Nyní je na čase uvažovat o tom, jak rozmístit skříňky a spotřebiče, abyste měli vše po ruce. Příprava jídla zase vyžaduje pořádnou pracovní desku, proto se u větších kuchyní osvědčil volně stojící ostrůvek. Důležité je také správné uložení věcí ve výškové ose, abyste se snadno dostali k často využívaným předmětům. S nedostatkem prostoru v předsíni si zase poradí vestavěné skříně. Odborníci z JN interier postupují při návrzích podle zónového plánování prostoru Dynamic Space, takže vám ušetří pohyb v kuchyni a maximálně využijí dostupné místo. Plánujete-li pořídit si i nové kuchyňské spotřebiče, vezměte vše při jednom a objednejte je u stejné firmy. Je to cenově výhodné a navíc vám vše zapojí, zprovozní a vyzkouší.

K tomuto článku není otevřena diskuze