Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Vedlejší účinky léků / foto: shutterstock

Nejpodivnější vedlejší účinky léků

Léky nám dnes pomáhají překonávat zdravotní problémy. Ovšem kromě toho mohou mít i nepříjemné vedlejší účinky.

O nich se dočteme v příbalových letácích, které však mnoho lidí hned vyhazuje do koše. A některá léčiva mají velmi podivné vedlejší účinky.

Zmizení otisků prstů

Víte, že užívání léků vás může zbavit otisků prstů? Přesně to se stalo jednomu muži ze Singapuru. Když přicestoval do Ameriky, úřady tam přišly na to, že dotyčnému muži nelze sejmout otisky prstů. Po čase se ukázalo, že se jedná o vedlejší účinky léku Xeloda (konkrétně látky Capecitabine), který byl muži předepsán, když onemocněl rakovinou. Podle odborníků mají zmizení otisků prstů na svědomí i jiné léky.

Ztráta krátkodobé paměti

Tento vedlejší účinek je poměrně častý u léků na úzkost, u benzodiazepinů. Také antidepresiva, léky na srdeční potíže, na spaní nebo na alergii mohou způsobit problémy s pamětí. Pacienti si pak všímají, že často zapomínají i banální věci.

Poškození čichu

Možná jste si i vy někdy při nachlazení všimli krátkodobé ztráty čichu. Tento smysl se pak člověku zpravidla vrátí po odeznění příznaků nemoci. Poškození či ztrátu čichu mají někdy na svědomí i některé léky, jako jsou třeba

jistá antibiotika nebo chemoterapeutika. Často se jedná o vedlejší účinek interferonů, což jsou prostředky předepisované při onemocnění žloutenkou, leukémií nebo roztroušenou sklerózou. Kromě poškození čichu mohou poznamenat i chuť.

Gamblerství a hypersexualita

Ač se vám to může zdát podivné, jako nežádoucí účinky léků se může objevit i gamblerství (neboli patologické hráčství) nebo hypersexualita. Tyto vedlejší účinky byly zaznamenány u tzv. ropinirolu, který pomáhá zmírnit syndrom neklidných nohou a Parkinsonovu chorobu. Kromě gamblerství a hypersexuality bylo jako nežádoucí účinek zaznamenáno u výše zmíněného léku i náhlé usnutí, potíže s pamětí či pomatenost.

Náměsíčnost

Lék na spaní zvaný Zolpin paradoxně způsobuje náměsíčnost, nevědomé aktivity prováděné ve spánku (v příbalovém letáku se píše např. o konzumaci jídla nebo vaření během náměsíčnosti). Při užívání tohoto léku je nutné pečlivě dodržovat doporučené dávkování, jinak hrozí halucinace, noční můry či dokonce delirium.

Halucinace

U léku zvaného meflochin byly jako vedlejší účinky zjištěny děsivé halucinace, které mnoho lidí dohnaly až k pokusu o sebevraždu. Proto uživatele před tímto nebezpečím varuje výrobce v příbalovém letáku. Zmíněné halucinace může doprovázet závrať nebo deprese.

Barevná moč

Modrou nebo oranžovou barvu moči způsobuje lék užívaný při depresi amitriptylin, lék na bolest indomethacin či propofol. Zabarvení moči má na svědomí obsah umělých barviv v těchto přípravcích.

Nejpodivnější vedlejší účinky léků

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!