Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Mazlíčci / foto: shutterstock

Těmito potravinami své mazlíčky rozhodně nekrmte!

Pochutnává si váš pes nebo vaše kočka na stejných potravinách jako vy? To je rozhodně špatně!

Nejenom, že vašemu mazlíčkovi může být špatně, ale také ho můžete otrávit. Některé potraviny jsou pro domácí mazlíčky nebezpečné a některé dokonce toxické. Čím byste svého čtyřnohého přítele rozhodně neměli krmit?

Čokoláda

Je poměrně známým faktem, že je čokoláda pro domácí mazlíčky jedovatá. Zvířata nedokáží v těle zpracovat látku zvanou theobromin, kterou v čokoládě najdeme. Největší nebezpečí představuje hořká čokoláda nebo čokoláda na vaření. Otrava čokoládou se u zvířete projevuje zvracením, průjmem, častým močením, nepravidelným srdečním pulsem, třesem a křečí. Už pouhých 90 gramů čokolády dokáže způsobit smrt zvířete o hmotnosti 10 kilogramů. Zvířata zpravidla nejprve upadnou do kómatu a umírají v důsledku srdečního selhání.

Alkohol

Pivo, víno a další alkoholické nápoje jsou pro čtyřnohé mazlíčky toxické. Zvířatům způsobuje zvracení, průjem, problémy s dýcháním, bezvědomí a v extrémním případě smrt.

Avokádo

Zvířatům může uškodit vysoký obsah tuku v avokádu – objevuje se průjem a zvracení, zánět slinivky nebžaludku. Největší nebezpečí ovšem představuje toxický persin, který má za následek zhoršení dýchání, otok krku, zvracení a mnohdy i smrt dítěte. Avokádo je nebezpečné zejména pro ptáky.

Cibule, pažitka, pórek 

Výše zmíněné potraviny obsahují pro zvířata toxické látky – N-propyldisulfid a alylpropylsulfid. Ty dráždí u

domácích mazlíčků trávicí trakt, způsobují poškození červených krvinek a následně anémii, tedy chudokrevnost. Po požití dochází k nechutenství, zrychlené srdeční frekvenci, dýchavičnosti, bolestem břicha a průjmu. Citlivější jedinci dokonce na otravu umírají.

Kofeinové nápoje

Kofeinové nápoje negativně působí na zvířecí nervovou a srdeční soustavu. Otrava se u zvířete projevuje neklidem, hyperaktivitou, zrychlenou srdeční a dechovou frekvencí a zvracením. Při požití většího množství dochází k úmrtí do několika málo hodin.

Hroznové víno

Hroznové víno a rozinky také nejsou určeny našim domácím mazlíčkům. Mají na svědomí vznik zažívacích potíží, žíznivost, bolesti břicha a křeče. Tyto symptomy se objevují do několika hodin po konzumaci. Větší množství hroznů způsobuje selhání ledvin a smrt zvířete.

Ořechy

Ořechy negativně postihují nervovou, trávicí a svalovou soustavu našich mazlíčků. Mezi příznaky otravy patří třes svalů. Jejich ochrnutí, zvracení, průjem a slabost.

Mléko a mléčné výrobky

Mléko a mléčné výrobky nejsou psi a kočky schopni strávit kvůli obsahu laktózy. Po konzumaci mléka se objevuje plynatost, průjem a zánět slinivky. Na následky otravy mohou zvířata i uhynout.

Houby

Houby také nejsou určeny pro domácí mazlíčky. Po jejich požití zvířata trpí nadměrným sliněním, bolestmi břicha, zvracením a křečemi. V některých případech upadají do bezvědomí a umírají. Při konzumaci hub hrozí u zvířat také poškození jater a ledvin.

 

Těmito potravinami své mazlíčky rozhodně nekrmte!

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!