Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Pozdrav slunci / foto: shutterstock

Pozdrav slunci - cvičení pro lepší postavu i mladistvý vzhled

Poznejte blahodárné účinky jedné z nejznámějších jogínských sestav, díky které dochází k vyrovnanosti těla i mysli.

Co vlastně znamená jogínský Surja Namaskara?

V sanskrtu Surja znamená Slunce a Namaskara značí poctu či pozdrav plný oddanosti a lásky.

Jedná o nejznámější jogínskou sestavu, která se skládá z několika po sobě jdoucích pozic (ásan). Nejčastěji jde o postupný sled 12-ti pohybů, které se několikrát opakují. Základem je vlastně šest jednoduchých pozic, které se po provedení cvičí ještě jednou v opačném sledu.

Pravidelné cvičení vede k posílení svalů celého těla a vyvolává harmonické zrychlování dechu a srdečního rytmu, aniž by vedlo ke stavům fyzické únavy. Zároveň posiluje psychiku, dodává pozitivní myšlení a životní energii.

Kdy a jak je nejlepší s cvičením začít

Jak už název napovídá, Pozdrav slunci by měl být samozřejmě ranní záležitostí. Ideální je cvičit hned po probuzení s prázdným žaludkem.

Nejlepších výsledků dosáhneme venku pod širým nebem během svítání. Kdo však takovou možnost nemá, měl by stát v místnosti čelem k východu slunce a mít otevřené okno, kterým do nás proudí sluneční energie, a které symbolizuje otevřenost naší mysli.

Zpočátku se doporučuje cvičit každý krok sestavy zvlášť, což je jednodušší pro správné provedení. Postupně jednotlivé kroky propojujte, až dosáhnete kompletní sestavy. Tu pak opakujete 15krát ideálně v čase 12ti minut. Po 6ti měsících se můžete dopracovat k 40ti sériím za 25 minut. To už je velmi dobrý výkon, který není potřeba dále překonávat.

Podle tohoto obrázku se cvičení snadno naučíte
Podle tohoto obrázku se cvičení snadno naučíte

Pro koho je cvičení vhodné

Věk ani fyzická kondice není nijak limitující, cvičení je vhodné pro děti, ženy i muže jakéhokoliv věku. Každý by však měl zvážit své možnosti dle aktuálního zdravotního stavu a fyzické kondice, hlavně co se týče počtu opakování jednotlivých sérií.

Nedoporučuje se pak lidem, kteří trpí na vysoký krevní tlak, nemoci srdce a ženám od čtvrtého měsíce těhotenství.

Blahodárné účinky této jogínské techniky

Pokud budete cvičení vykonávat poctivě a pravidelně, výsledky můžete vidět již po 14-ti dnech. Upraví se vám zažívání, vytvarujete se v oblasti pasu a stehen, dokonce můžete mít o konfekční velikost méně.

Po 6-ti měsících se můžete těšit na celkové zlepšení zdravotního stavu, pozitivních přínosů jogínského pozdravu je celá řada. Kombinací pohybů a synchronizovaného dýchání dosahujeme masážního procvičení všech vnitřních orgánů (játra, žaludek, slezina, střeva, ledviny), aktivujeme trávení, rychle se tak odstraňuje zácpa. Celkově se posiluje krevní oběh, čímž bojujeme proti vysokému krevnímu tlaku, dochází k vyloučení nežádoucích toxinů z těla.

Zvláště ženy ocení viditelný úbytek na váze a celkové omlazení, zlepší se kvalita pleti, která se díky dobré hydrataci úplně rozzáří.

Po psychické stránce budeme vyrovnanější, zlepší se nám paměť, spánek bude hlubší a kvalitnější.

Jistě se vám vyplatí, když vyzkoušíte sílu Pozdravu slunci sami na sobě. Návodů, jak správně cvičit, je na internetu celá řada, stačí k tomu pár minut denně, podložka na cvičení a pozitivní myšlení, které je základem!

Pozdrav slunci - cvičení pro lepší postavu i mladistvý vzhled

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!