Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Vzácný šafrán / foto: shutterstock

Vzácný šafrán a jeho účinky na zdraví

Když je něčeho jako šafránu, znamená to, že je to vzácné. A šafrán skutečně vzácný je. U nás je šafrán kriticky ohroženou rostlinou. Proto si také za tuto rostlinku připlatíte. Šafrán má však celou řadu blahodárných účinků.

Už naši předci znali léčivé účinky šafránu. Ve starověku bylinu používali lidé v Malé Asii, později také obyvatelé starověkého Řecka a Říma. Šafrán tehdy sloužil jako lék, barvivo, přísada do parfémů nebo afrodiziakum.

Použití v kuchyni

Koření se získává z malé čnělky v květu rostliny. Jeden gram pochází zhruba ze sta těchto čnělek. V kuchyni se malé množství šafránu přidává do omáček, polévek nebo rýže. Hodí se také k dochucení masa. Často se používá zejména ve španělské a francouzské kuchyni, dále pak v orientálních pokrmech.

Léčivé účinky šafránu

Dnes si můžete koupit přírodní doplňky stravy s obsahem šafránu, jako jsou například šafránové tablety nebo šafránová tinktura. Vždy je však nutné dodržovat předepsané dávkování, jinak se mohou objevit například závratě, nevolnost nebo halucinace. Pouhých dvanáct gramů představuje smrtelnou dávku. Šafrán pak není vhodný pro těhotné kvůli riziku potratu.

A jaké blahodárné účinky má šafrán na lidské zdraví?

Šafrán dokáže upravit trávení a zvyšuje produkci žaludečních šťáv. Proto je také přidáván do některých pokrmů.

Bylina také upravuje hladinu cholesterolu v krvi a snižuje i hladinu jiných tuků v krvi.

Šafrán má příznivý vliv na krevní destičky a dokáže zabránit vytvoření krevních sraženin. Pokud tedy trpíte nějakým

onemocněním krve, raději si dejte na šafrán pozor a jeho použití konzultujte se svým lékařem.

Trápí vás potíže se spánkem? Máte špatnou náladu? S tím vám může šafrán pomoci! Lze ho užít jako sedativum, má zklidňující účinky. Dokáže vás tedy zbavit nespavosti nebo úzkosti.

Ženy jistě ocení, že šafrán zmírňuje premenstruační syndrom i menstruační bolesti a křeče. Tyto účinky šafránu prý znaly ženy již ve starověku.

Mužům zase šafrán pomůže v případě potíží s erekcí či předčasnou ejakulací.

Přírodní doplňky stravy s obsahem šafránu přispívají ke zlepšení paměti a koncentrace. Šafrán obecně bystří smysly.

Šafrán poslouží také jako prostředek ke zvýšení imunity. V lidovém léčitelství je šafrán lékem na onemocnění dýchacích cest, například na kašel a astma. Jako podpůrný prostředek se hodí při léčbě nemocí jater, žaludku nebo ledvin.

Vzácný šafrán

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!