Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
kozí farma ilustrační obrázek / foto: shutterstock

Farma pod Ještědem, specialista na kozí mléko, kozí sýry

Milujete produkty z kozího mléka? Takové kozí sýry jsou opravdovou delikatesou. Ideální je, pokud je seženete přímo od výrobce, neboť si můžete být jisti jejich čerstvostí a BIO kvalitou.

Když je farma smyslem života

Kozí farma se nachází v obci Javorník na okraji Ještědského hřebenu. Jedná se o malou rodinnou firmu, která si šla za svým snem. Kozy zde mají opravdu šťastný život. Pasou se v čistém prostředí Přírodního parku Ještěd, jsou krmeny výhradně krmivem pocházejícím z horských pastvin. A na konečných výrobcích je to znát. Pokud se obáváte nepříjemného kozího zápachu, tak se nebojte a přijďte ochutnát místní produkty, které mají jedinečnou chuť.

Na co se můžete těšit?

Farma pod Ještědem produkuje kozí mléko, kozí sýry. Kozí mléko je právě výchozí surovinou pro vynikající kozí sýr. O blahodárných účincích kozího mléka věděli už ve starém Římě, kde bylo považováno za elixír mládí. Oproti mléku kravskému je lépe stravitelné a současně je vhodné pro lidi, kteří jsou na kravské mléko alergičtí. Díky nadprůměrnému obsahu nenasycených mastných kyselin, konkrétně linolové a linolenové, zvyšuje odolnost imunitního systému. V neposlední řadě přispívá k prevenci aterosklerózy, protože stabilizuje hladinu cholesterolu.

Kozí sýry se těší oblibě po celém světě. Poznáte je podle krémové textury a jemné chuti. Čerstvě nadojené mléko nabízí opravdu širokou škálu využití. Ochutnali jste už kozí tvaroh? Dále to jsou jak měkké, tak tvrdé zrající sýry. Opravdoví labužníci si pochutnají na sýrech s bílou a modrou plísní. Jejich doba zrání je minimálně jeden měsíc, některé z nich zrají až půl roku nebo déle.

Sbíhají se vám už sliny?

Všechny kozí produkty můžete zakoupit na farmě, ale také ve vybraných prodejnách zdravé výživy v Praze a Liberci. O kvalitě těchto výrobků hovoří značná poptávka ze strany odběratelů, proto se seznam odebírajících prodejen a restaurací neustále rozšiřuje.

Zažít život na farmě na vlastní kůži

Chtěli byste být v centru dění a vše vidět na vlastní oči? Pak využijte ubytování na Farmě pod Ještědem v útulných moderních apartmánech, které pojmou až 12 osob. Určitě vás pobaví jejich tematické názvy – Strakatá koza, Bílá koza a Hnědá koza. Toto celoroční ubytování je skvělým výchozím bodem pro podnikání výletů v okolí Ještědu. Krajina poskytuje v létě ty nejlepší podmínky pro cykloturistiku, v zimě vyrazíte za lyžováním do blízkých ski areálů Ještěd a Obří sud Javorník. Milovníci golfu si zde také přijdou na své. V dosahu 5 minut jízdy se nachází Golfový klub Ještěd s 12 jamkovým hřištěm, jemuž nechybí ani zázemí pro děti.

K tomuto článku není otevřena diskuze