Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Finanční předsevzetí ilustrační obrázek / foto: shutterstock

Finanční předsevzetí na rok 2018? Ve znamení rozumného půjčování a finančních rezerv

Vaše finance jsou ve zcela dobré kondici a vy si přejete, abyste s tím dokázali něco udělat? Je zrovna doba novoročních předsevzetí, a tak si pojďte s námi probrat ta, která se vám k ozdravení rodinného rozpočtu budou jistě hodit.

Ale pozor, nestačí o nich jen mluvit, musíte je také dodržovat!

Předsevzetí č. 1: Každý měsíc si udělám finanční rezervu

Není to snadné předsevzetí. Mnozí žijeme vyloženě z ruky do pusy. V den, kdy přichází výplata, už máme nu účtu čistou nulu. Někdy jsme dokonce i v mínusu. Jenže, taková praxe zdravému rodinnému rozpočtu rozhodně nesvědčí.

Co se s tím dá dělat?

Možnosti máte dvě: buď zvýšit příjmy, nebo se pokusit někde ještě ušetřit. Ani jedna z možností se neprovádí zrovna lehce. Ale když se chce, tak i takové předsevzetí vyjde. Současný trh práce je velmi nakloněn změně zaměstnání směrem k vyšší výplatě. Anebo navýšení mzdy od současného zaměstnavatele, protože o kvalifikované pracovníky je prostě už nouze.

A jak efektivně ušetřit?

Co se ušetření týká, zrevidujte své smlouvy na dodávky energií – nenašli byste výhodnější? A co mobilní tarify, platby za nadstandardní televizní vysílání? Nedalo by se tady něco ušetřit? Kupujete polotovary? Tak přejděte na základní suroviny. Kupujte máslo, tvaroh, šunku, vejce, olej. V regálech nechávejte hotové saláty, majonézy, pomazánky a další výrobky, které dělají opravdu velký vítr v peněžence. No a cigarety a alkohol? O tom tu snad ani mluvit nemusíme.

Když zavedete některá z opatření, uvidíte, že každý měsíc aspoň něco v peněžence zbude.

Předsevzetí č. 2: Než si vezmu půjčku, zjistím všechny podmínky a dobře si ji rozmyslím

Půjčku si můžete vybrat více nebo méně výhodnou. Ano, svět půjček je složitý, to je fakt. Ale také jsou tu online srovnávače, které vám vedle sebe naskládají dostupné půjčky dle vašich požadavků. Je jedno, jestli vás zajímá spíš půjčka před výplatou nebo jiná půjčka ihned na účet.

Online srovnávače mají tu výhodu pro klienta, že srovnávají půjčky online, hned a v různých parametrech. Také si můžete být jistí, že do srovnání se dostanou půjčky pouze od prověřených poskytovatelů, kteří již prokázali, že poskytují kvalitní finanční služby s férově uváděnými podmínkami.

Na co se před podepsáním půjčky zaměřit?

Na klasické půjčkové desatero, tedy na bezpečnost a ostražitost. Ostražitost nejen směrem k půjčkám jako takovým, ale i ke své schopnosti splácet. Nepřeceňujte své síly a nesnažte se brát si půjčku i v době, kdy si vůbec nejste jistí, že bude na její splácení. „Ono to nějak dopadne“ není v případě půjčky zrovna dobrý přístup.

Takže jak na zdravé půjčování?

Deset jednoduchých pravidel vám zajistí, že každou půjčku zvládnete dovést ke zdárnému konci:

půjčuju si, jen když opravdu musím, půjčuju si na věci, co budu používat dlouho, nebo na to, čím zažehnám přicházející problém (pokuta, nedoplatek),informace si prověřím, recenzí je na internetu dost, třeba právě v online srovnávačích,využiju času na rozmyšlenou, vždy si nechám sestavit celý splátkový kalendář a celou splatnou částku, rozhoduju se podle svých finančních rezerv a schopnosti je tvořit, půjčuju si s vědomím, že dluh budu mít v registru,půjčku podepíšu, až mám všechny potřebné informace,když se mi splácet přece jen nedaří, hned o tom věřitele informuju a dohodneme si další postup,když mi někde půjčit odmítnou, zamyslím se nad tím.

Tak vidíte, ono to nakonec s těmi finančními předsevzetími tak těžké nebude. Stačí se zastavit a přemýšlet. Potom zjišťovat, ověřovat a počítat. Úspěch se dostaví už sám.














K tomuto článku není otevřena diskuze