Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Závislost na spánku / foto: shutterstock

Závislost může vzniknout i na spánku

Spíte rádi? Je spánek vaší oblíbenou činností natolik, že si ho dopřejete i během dne nebo na něj alespoň často myslíte?

Když ráno vstáváte, těšíte se už na chvíli, až zalezete zpátky do postele? Usínáte pravidelně v autobuse nebo ve vlaku? Možná jste na spánku závislí.

Závislost může vzniknout na čemkoli – na cigaretách, na alkoholu, na jídle, na nakupování nebo třeba na spánku. A každá závislost s sebou nese celou řadu negativ. Spánek sice člověk potřebuje, ale v rozumné míře – opravdu není nutné prospat celý den nebo spát třeba 12 hodin. Jak se říká, všeho moc škodí a to platí také o spánku.

Odborníci doporučují dospělým lidem sedm až devět hodin spánku denně. Pokud spíte kratší dobu, koledujete si o zdravotní problémy, jako jsou například kardiovaskulární choroby, deprese, cukrovka, obezita nebo rakovina. Ovšem také v opačném případě vám hrozí zdravotní komplikace. Nadbytek spánku (10 hodin a více) úzce souvisí se zvýšeným rizikem srdečních chorob, obezitou, rozvojem diabetu 2. typu, problémy s pamětí a soustředěním, náladovostí a psychickými problémy.

Týká se závislost na spánku i vás? Některé indicie vás mohou na problém upozornit. Pokud se třeba ráno probudíte a první věc, na kterou myslíte je to, až zase zalezete zpátky do postele a půjdete spát, může to značit závislost. Samozřejmě jste se také mohli jenom špatně vyspat a nechce se vám z postele. Ovšem pokud ještě myslíte často během dne na spánek, možná se hlásí závislost.

Když vás náhodou někdo ze sladkého spánku probudí, jste protivní a máte chuť dotyčného praštit? To se

pochopitelně může stát, ovšem pokud se to děje několikrát co týdne či je to na denním pořádku, značí to problém.

Pokud vás probudí třeba telefon nebo zvonek u dveří, vstanete, nebo to zcela ignorujete a jediné, na co myslíte je, jak znovu usnout? I to může být určitým znamením.

Jak si představujete ideální víkend nebo volný den? Pod dekou v posteli? Pokud značnou část nebo většinu svého volného času prospíte, máte buď zdravotní problémy, nebo jste závislí na spánku. Obojí byste však měli začít řešit včas. 

Dokážete usnout prakticky kdekoli a kdykoli? Třeba v autobuse, ve vaně, v čekárně u lékaře nebo dokonce v práci? To už bezpochyby značí problém, který je nutné řešit. Spánek vám v tomto případě již značně komplikuje život.

Závislost může vzniknout i na spánku

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!