Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
ilustrační obrázek / foto: hyperfinance

Půjčka – kdy ano a kdy rozhodně ne

Slovo půjčka je dnes již poměrně známý pojem skloňovaný ve všech pádech.

Zatímco naše babičky při vyřknutí tohoto slova obrací oči k nebi a ty věřící se křižují, naše maminky jen váhavě pokrčí rameny, pro naši a další generaci je to zcela běžný jev. Respektive běžná pomoc využívaná nejen v případě nouze, ale i v případě, chceme-li si koupit něco, na co momentálně nemáme. Dnešní doba je totiž tak uspěchaná, že ani čekat, až na něco našetříme, se nám nechce, a raději si to koupíme na splátky, nebo si na to půjčíme. Umožní nám to bankovní i nebankovní půjčka. Na dnešním trhu máme opravdu široký výběr.

Kdy mi půjčku schváli a kdy už ne?

Získat půjčku je dnes opravdu velmi jednoduché. Ale rozhodně to není samozřejmé. Může se bohužel stát, že vám půjčku poskytovatel neschválí. V jakých případech můžete nad půjčkou alespoň doufat, a v jakých už ani to ne?

Půjčku nezískáte:

  • Pokud máte exekuci. Ano, v případě, že máte exekuci, o půjčku ani nezkoušejte žádat. Neschválí vám ji. A pokud ano, jedná s největší pravděpodobností o podvodníka. Existují sice společnosti, které vám pomohou řešit exekuci půjčkou, ale ty chtějí zase do zástavy nemovitost. A do takového kroku byste se rozhodně něměla pouštět bez důkladné přípravy a porady s právníkem.
  • Pokud jste v insolvenci. Ať už o ni máte jen zažádáno, nebo ji máte schválenou, žádnou půjčku vám nejen neschválí, ale vy především nesmíte ani o žádnou zažádat. Byť by to byla jen krátkodobá půjčka nebo nějaká rychlá půjčka před výplatou, porušila byste tím podmínky insovence a byl by to důvod pro její zamítnutí či zrušení.

Kdy můžete ve schválení půjčky doufat.

  • Čistý registr dlužníků. Mohlo by se to zdát jako samozřejmost, ale ani s čistým rejstříkem není jisté, zda vám bude půjčka schválena. Rozhoduje spousta dalších faktorů. Ale rozhodně máte velkou šanci.
  • Záznam v registru dlužníků. Tady záleží hodně na tom, jaký ten záznam je, jak je starý a čeho se týká. Pokud nedošel k exekuci, máte šanci. Čím kratší dobu tam byl, a je-li již uhrazený, jsou to rozhodně body k plusu. Stejně tak, pokud se jedná jen o nějakou opožděnou fakturu telefonního operátora či vznikl kvůli nečekanému odečtu poplatků na účtu. V takovém případně můžete od některých poskytovatelů získat půjčku bez registru.

 Je to ale správně? Je to bezpečné? Je pohodlné žít život v zajetí splátkového kalendáře? Určitě není.

Na co si půjčit a na co ani omylem?

Ani půjčky není fér házet všechny do jednoho pytle. Respektive důvody k nim.

  • Jsou půjčky, které pomohou a můžou být i nezbytné. Například, když se vám jako samoživitelce na rodičovské dovolené se třemi dětmi rozbije sporák nebo lednice či pračka.
  • Jiné nezbytné nejsou, ale po řádném zvážení a propočítání mohou být užitečné. Například refinancování jiných půjček, soukromá školka či škola pro děti, nové auto...
  • A pak jsou půjčky naprosto nesmyslné, které by se brát rozhodně neměly. Sem patří především nechvalně známé vytloukání klínu klínem a nabírání si nových a nových půjček, aby bylo na splátky těch stávajících. Pozor, nepleťte si to s refinancováním, to smysl má. Ale brát si půjčku, abych měla 5 měsíců na splácení, to smysl opravdu nemá. Tímto způsobem se roztáčí jen onen pomyslný kolotoč dluhů a splátek, ze kterého se jen obtížně hledá cesta ven. Patří sem ale také půjčky na dárky na Vánoce, půjčka na dovolenou u moře atd.

Zvažte jiné varianty

Pokud už opravdu nutně potřebujete peníze, je dobré prvně zvážit, zda nemáte jinou možnost. Například poprosit rodiče, přítele, kamarádku... Odložte hrdost a zkuste to. Za zeptání nic nedáte. Hodně lidé zapomínají na možnost požádat u zaměstnavatele o zálohu na výplatu. Někteří zaměstnavatelé dokonce poskytují svým zaměstnancům bezúročné půjčky. Taky není na škodu zkusit si zjistit, jestli nemáte nárok na nějaké sociální dávky, které by pomohly rozhodně víc, než půjčka s vysokým úrokem.

 

A až teprve po vyčerpání všech jiných možností zvažte, zda půjčku opravdu tolik potřebujete a především, jestli budete schopná ji řádně splácet, aniž by vás to nějak výrazněji omezilo. Teprve poté zkuste zažádat o půjčku. Stejně nezapomínejte využít nějakou výhodnou akci od poskytovatelů půjček. Ano, i poskytovatelé půjček mají akční nabídky na své produkty. Za zmínku rozhodně stojí první půjčka zdarma, která je typická zejména pro krátkodobé půjčky před výplatou.

K tomuto článku není otevřena diskuze