Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
průjem - léčba ilustrační obrázek / foto: shutterstok

Jak na prevenci a léčbu průjmových onemocnění

Průjmová onemocnění se mohou vyskytnout nečekaně a velmi nás potrápit. Často se jedná o infekční problém vyvolaný bakteriemi a viry v našem trávicím a vylučovacím traktu.

V rámci prevence je dobré dodržovat jednoduchá opatření. Ale ani to nás často neochrání před průjmem, takže je dobré mít po ruce přípravek, který nám dokáže pomoci.

Chronický nebo akutní problém?

U průjmových onemocnění rozeznáváme dvě varianty, které se liší trváním problému. V prvním případě jde o akutní fázi, která trvá po dobu méně než 14 dní. Nejčastěji jde o krátkodobé průjmy trvající jeden až tři dny, kdy příčinou může být i snědení špatného jídla. Druhou variantou je chronický průjem, který se typicky projevuje řídkou a častou stolicí po dobu více než 14 dnů.

Zdravá střevní mikroflóra je základ

Prevence průjmových onemocnění spočívá v dodržování zdravého životního stylu, kdy v potravě přijímáme dostatečné množství vlákniny pro vyživování našich symbiotických bakterií žijících ve střevech. Je vhodné konzumovat i doplňky stravy pro podporu střevní mikroflóry a její obnovení je velmi žádoucí hlavně po užívání antibiotik. Léčba průjmu může spočívat také v užívání speciálních eubiotik, což jsou látky přirozené střevní mikroflóry. Jejich dodávání do organismu pomáhá navrátit ztracenou rovnováhu a v ideálním případě snížit výskyt průjmu. Bohužel vždy to nemusí být tak jednoduché a řídká stolice může signalizovat jiné potíže.

Při větších obtížích se vždy poraďte s lékařem

Lidské tělo je komplexní a velmi složitý stroj. Průjem může signalizovat celou řadu onemocnění a problémů, jejichž ohnisko se může nacházet téměř kdekoliv v organismu. Pokud vás tedy trápí dlouhodobé potíže, případně pociťujete opravdu silné příznaky, rozhodně vyhledejte lékaře. Ten provede nezbytná vyšetření a testy pro přesnější diagnostiku problému a pomoc při odhalování příčiny.

K tomuto článku není otevřena diskuze