V letních vedrech se často odkláníme od klasických teplých obědů a místo vydatných jídel volíme raději nějakou jinou variantu v podobě zeleninového salátu nebo si jen zakousneme nějaký kousek pečiva. Inspirovat se však můžeme také u našich slovanských předků, kteří si v horkém počasí připravovali lehké a chutné občerstvení. Jaké byla jejich oblíbená letní jídla?
Polský Chlodnik
Polévka z červené řepy podávaná za studena je výživné zeleninové jídlo, které má v Polsku mnoho podob. Nejčastěji se připravuje z nastrouhané červené řepy, která se uvaří ve slané vodě. Do ní se po zahuštění přidají natvrdo uvařená vejce, čerstvé okurky, cibulka, kopr a petrželka. Polévka se podává lehce vychlazená a lze ji dochutit citronem nebo octem. Právě nakyslá chuť v kombinaci s chladnou zeleninou z ní dělá skvělé letní osvěžení.
Ovocná polévka
Že jste ji v létě ještě nezkoušeli? Velká chyba! Polévku můžete připravit z jakéhokoliv sezónního ovoce, nejčastěji se používají třešně, jahody, nebo různé lesní bobule. Ovoce můžete dle libosti kombinovat, nebo použít pouze jeden druh. Potřebovat budete už jen sladkou smetanu, vodu a cukr. Z těchto ingrediencí vytvoříte sladkou omáčku, kterou vybrané plody přelijete. Vitamínovou bombu ocení ve vedrech celá rodina, hlavně pak ti nejmenší.
Nudle s ovocem a jogurtem
Jednoduchý a rychlý oběd, se kterým se zavděčíte hlavně dětem. Klidně je můžete i zapojit, ať si tuto pochoutku samy připraví. Jednoduše uvaří široké nudle v horké vodě, které pak zalijí bílým jogurtem smíchaným s malinovým nebo jahodovým kompotem a cukrem. Uvidíte, jak se malí mlsouni budou u takové dobroty olizovat!
Kyselé mléko s bramborami a míchaná vajíčka
Opět rychlovka, která osvěží a jen lehce zasytí. Důležité jsou domácí a čerstvé suroviny, takže zajděte na pole pro rané brambory a do kurníku pro vajíčka. Pokud takovou možnost nemáte, nakupujte alespoň od místních farmářů, kteří vám zaručí původ svého zboží. Brambory připravíte jednoduše ve slupce, vajíčka namícháte s cibulkou, pro gurmány přidáte trochu slaniny, a kyselé mléko dodá celému pokrmu tu pravou osvěžující chuť.
Pirožky s ovocem
Oblíbené pirožky se běžně připravují na slano a jsou plněny nejčastěji masem, zelím, sýrem nebo zeleninovou směsí. Jestliže však v létě vsadíte na ovocnou variantu, určitě neuděláte chybu. Maliny, švestky, jahody, borůvky - na náplň lahodných knedlíčků můžete použít cokoliv, co zrovna vaše zeleninová zahrádka nebo blízký lesík nabízí. Skvěle pokrm doladíte, jestliže pirožky zalijete do zakysané smetany a postrouháte tvarohem.
Jaká jídla byla v létě oblíbená u Slovanů?
Nemáš ještě účet? Zaregistruj se! | Nepamatuješ si heslo?
V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!