Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Cvičení s kruhem / foto: shutterstock

Jak zabavit děti na dovolené? Jde to i za pár korun!

Přinášíme několik osvědčených tipů pro prázdninovou zábavu vašich ratolestí. Nemusíte ani příliš utrácet za drahé hračky. Stačí, když zavzpomínáte na dobu svého mládí a ukážete dětem některou z vašich oblíbených aktivit.

Přes školní rok mají děti dostatek vyžití ve školách či školkách. Jakmile však přijde prázdninové období, často slýcháme, jak se děti nudí a nemají se čím zabavit. Většinou pak putují od televize k tabletu a nazpátek. Není třeba hned běžet do hračkářství a utrácet jmění za drahé interaktivní hračky známé z reklam dětských pořadů. Držme se pravidla, že méně někdy znamená více, a v jednoduchosti je síla. Představujeme několik obyčejných hraček a her, které jsou však léty natolik prověřeny, že zaujmou jistě i dnešní dítka. Většina z nich se hodí spíše pro venkovní aktivity a jsou spojeny s pohybem, takže vyžeňte děti od obrazovek na čerstvý vzduch. Schválně jsme se snažili vyčíslit i pořizovací cenu všech hraček a sami jsme byli překvapeni, že i za málo peněz se dá pořídit hodně muziky. Po sečtení veškerých výdajů nám vyšla cena menší jak pět set korun za všechny hračky, což je pro vytvoření prázdninové zábavy celkem příjemná částka.

Bublifuk

Speciálně pro malé děti je bublifuk skvělá volba. Nenáročná zábava, jejíž základ tvoří jarová voda a otvor na foukání bublin, je dokáže zaujmout na dlouhou dobu. Pro starší pak existují moderní varianty v podobě atypických tvarů, jako jsou bublifukové meče, různé pistolky či sekačky, ze kterých se bubliny hrnou proudem. Výhodou je také to, že pokud děti koupenou náplň omylem vylijí nebo jim dojde, snadno vyrobíte novou smícháním jaru na nádobí a obyčejné vody.

Jo-jo

Hračku tvoří dva stejně velké disky z plastu, kovu nebo dřeva, které jsou spojeny středovou osou. Na tu je namotaný provázek s očkem na konci, který se navléká zpravidla na prostředníček. Hráč se snaží co nejdéle s jo-jo pohybovat nahoru a dolů tak, aby se provázek neodmotal nebo nezadrhl. Hra se v průběhu let rozvinula i na mezinárodní soutěžní úroveň a byla také inspirací pro novodobé pouliční umění různých kejklířů a artistů.

Skákací guma

Dříve pouze v klasickém bílém provedení, dnes se dá sehnat v různých barvách, a dokonce i duhová. Skákací guma patří snad neodmyslitelně v určitém věku do každé party děvčat. Jde o zábavu s různými skoky a prvky, které jsou nejčastěji doplňovány o rytmické říkanky a básničky.

Obruč

Plastová obruč bývá oblíbená hlavně u děvčat, která se ráda předhánějí v tom, která vydrží točit s obručí kolem pasu nejdéle. Pro pokročilejší gymnastky se pak nabízí pro trénování další části těla, jako jsou ruce, nohy, nebo krk.

Líný tenis

Nemusíte být zrovna profesionální hráč, abyste si užili tuto zjednodušenou variantu tenisu. Plastové pálky a molitanový míček poslouží dobře dětem i dospělým v kempu, na pláži pak využijete pálky dřevěné a gumový míček, který plave na vodě. Při této zábavné hře se pěkně rozhýbete a zároveň natrénujete postřeh.

Kuličky

Hra, která má původ až ve starověkém Římě. Hráli ji snad už rodiče našich prarodičů a má jednoduchá a jasně daná pravidla. Pomocí cvrnkání musí hráči postupně dopravit své hliněné nebo skleněné kuličky do důlku v zemi. Vítěz je poté bohatší o kuličky soupeřů. Uvidíte, jak hlavně chlapci se soutěžním duchem naprosto podlehnou obyčejnému cvrnkání a nebudou se chtít zvednout ze země. U dospělých je obdobnou variantou této hry pétanque, který má též původ v antickém prostředí.

Švihadlo

Kromě klasických přeskoků jej lze využít i při skupinových hrách pro různé podbíhačky, přeskakovačky, nebo zábavné roztáčení. Oblíbená hlavně mezi děvčaty je pak Švihadlová škola - soubor různých přeskoků, u kterých se postupně zvyšuje obtížnost. Zahajuje ji klasický přeskok vpřed i vzad, následují skoky po jedné či druhé noze, těžší je varianta dvojitých přeskoků. Sérii zakončuje nejnáročnější cvik, tzv. vajíčko. K dalším známým hrám patří například Švihadlová princezna, Opakovačka, nebo Šel medvídek do školy.

Jak zabavit děti na dovolené? Jde to i za pár korun!

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!