Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Nepořádek a špatné plánování / foto: shutterstock

Naučte se plánovat! Je to cesta ke štěstí a úspěchu

Každý z nás by chtěl být šťastný, spokojený a úspěšný. Jak toho ale docílit?

Štěstí a úspěch v životě vnímá nejspíš každý z nás jinak, nedají se nějakým způsobem obecně tyto pojmy definovat. Zatímco někdo si pod štěstím a úspěchem představuje výborné rodinné zázemí, někdo pod tím spatřuje kariéru nebo třeba peníze. Pokud však člověk ví, co chce a jde si za svým cílem, může být skutečně šťastný, úspěšný a spokojený. Jak ale svého cíle (a tedy i štěstí a úspěchu) dosáhnout? Naučte se plánovat – to je cesta ke štěstí a úspěchu!

Odborníci se skutečně shodují na tom, že cesta ke štěstí spočívá v plánování. Každý z nás by se měl tedy naučit naplánovat si svůj život, dát mu nějaký směr a význam. Zamysleli jste se někdy nad tím, jaký má váš život vlastně smysl? Kvůli čemu vás váš život baví, kvůli čemu ráno s úsměve vstáváte z postele? 

Kdo za celý svůj život nic neplánuje, nemá žádný cíl ani žádné představy, zpravidla není tak šťastný a úspěšný jako člověk, který má nějaké plány. Život takového člověka je totiž mnohdy prázdný, postrádá jakýsi smysl. Pro nás samotné je žádoucí, abychom mysleli na budoucnost. A to nejen ve svém profesním, ale také osobním životě.

Z výzkumů a studií psychologů jasně vyplývá, že plánování je pro člověka prospěšné a přispívá k jeho štěstí. Odborníci pak doporučují, aby měl člověk několik typů plánů, a to plány krátkodobé, střednědobé a dlouhodobé. Ty krátkodobé plány se vztahují k období několika týdnů, střednědobé k období půl roku až roku a ty dlouhodobé k vzdálenější budoucnosti. Plány psychologové označují za jakési mapy lidského života. Na nich si totiž určujeme cesty ke svým cílům i ke štěstí. Plánování člověku zároveň poslouží jako motivace. Pokud plánujeme, máme tak jasno v tom, co chceme. A to je první krok k úspěchu.

Plánování má celou řadu výhod. Díky svým plánům se člověk může neustále na něco nového těšit. Může se jednat o maličkosti, ale také o velké věci – ať už jde o plánovanou dovolenou nebo pouhé posezení s přáteli či hezký večer s partnerem. Plány nám také mohou jasně ukázat, k čemu vlastně směřujeme, jaké jsou naše cíle. Tak člověk pozná sám sebe, zjistí, co ho činí šťastným a co v životě vlastně chce. A to je cesta ke štěstí.

Člověk si však musí také uvědomit, že všechno si naplánovat nemůže a některé věci zkrátka neovlivní. Život není jednoduchý, je plný překážek, které se musíme naučit zvládat překonávat. A někdy tak musíme své plány změnit. I to nás však dokáže někam posunout.

Naučte se plánovat! Je to cesta ke štěstí a úspěchu

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!