Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
České matky / foto: shutterstock

České matky nadávající na příspěvky od státu. Jsou na tom opravdu tak špatně?

Proč si rodiče malých dětí neustále stěžují, když mají v porovnání s ostatními státy nejdelší rodičovskou dovolenou v rámci EU a také jedny z nejvyšších příspěvků od státu?

Výše příspěvku, který by se měl vyplácet jednomu z rodičů pečujícímu o dítě do čtyř let, je v současné době hojně diskutované téma. Politické strany se předhání v návrzích, kdy a komu slibovaný příspěvek 80 000 Kč poskytnou. Někdo by jej dal bez diskuze každému, kdo o dítě pečuje, jiní jsou opatrnější a plánují přiklepnout navýšený balíček teprve těm, kteří na mateřskou nastoupí. Nechme se překvapit, jak celá situace nakonec dopadne, vždyť je před volbami a každá hlasující ovečka se počítá, tak proč nenaladit veřejnost na klasické předvolební sliby. Nastává však otázka, zda je vůbec nějaké navýšení nutné, když v porovnání s ostatními zeměmi drží Česká republika prvenství jak v možné délce rodičovské dovolené, tak ve výši příspěvku. Na podporu rodičovství totiž Česko již vydává jednu z nejvyšších částek mezi vyspělými státy světa.

Jak jsme na tom s délkou mateřské a rodičovské dovolené v porovnání s ostatními?

Češi mohou čerpat delší rodičovskou dovolenou než občané kterékoliv jiné země EU, a to až 208 týdnů, tedy čtyři roky.V Německu či na Slovensku trvá rodičovská dovolená 156 týdnů, v Polsku jen 32. Mateřská dovolená, která se u nás vypočítává z předchozích příjmů, je nejdelší v Estonsku (62 týdnů) a nejkratší ve Švédsku (12), u nás lze využít 28 týdnů. V zahraničí je maximální počet týdnů mateřské a rodičovské dovolené dohromady výrazně nižší. Na Slovensku je to 190 týdnů, v Maďarsku 180, v Německu 170, v Rakousku 120 a například v Polsku jen 52 týdnů. Ženy v České republice mohou tak s dítětem mimo trh práce strávit až rekordních 236 týdnů.

Jak je to s konkrétní výší státního příspěvku pro rodiče?

Podle posledních srovnatelných dat patří příspěvky, které Česká republika vydává na mateřskou, otcovskou a rodičovskou dovolenou, k nejvyšším ve vyspělých zemích světa. Konkrétně se jedná o částku 522 000 Kč na jedno dítě, což vysoce přesahuje sousední Německo či Rakousko. Tam se výše příspěvku pohybuje okolo 250 000 Kč v Německu a 155 000 Kč v Rakousku.

Promítá se podpora státu do vyšší porodnosti?

Logicky by se dalo odvodit, že takto rozsáhlá podpora státu se promítne do vyšší porodnosti, avšak není tomu tak. Navzdory rozsáhlé podpoře rodičovství je podle zjištění projektu Evropa v datech porodnost v České republice průměrná, a ani dlouhá dovolená a vysoké finanční kompenzace nezaručují, že si lidé budou v budoucnu častěji pořizovat děti. V zemích Visegrádské čtyřky, tedy Česku, Slovensku, Polsku a Maďarsku, se korelace mezi těmito opatřeními a porodností neukazuje. Dokonce zde dochází k opačnému procesu. Porodnost v České republice nyní dosahuje hodnoty 1,63 dítěte na jednu ženu, což je jen mírně nad průměrem EU, který činí 1,6 dítěte na ženu. V tomto ohledu si nejlépe vede Francie s hodnotou 1,92, která však  přispívala na mateřskou a otcovskou dovolenou v přepočtu na jedno dítě pouze 205 000 Kč, tedy zhruba dva a půl krát méně než Česká republika. Pokud tedy ani finanční motivace nevede k vyšší porodnosti, proč tedy zbytečně zatěžovat státní rozpočet a navyšovat příspěvky, jejichž hodnotu nám již nyní mohou jiné země závidět?

Anketa

České matky nadávající na příspěvky od státu. Jsou na tom opravu tak špatně?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!