Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Bájný jednorožec / foto: shutterstock

Jednorožec jako mýtická postava bájí a legend? Omyl! Jednorožci dříve skutečně existovali!

Musíme sice zapátrat v hluboké minulosti a vrátit se zhruba o 29 000 let zpět, abychom spatřili zvíře s mohutným rohem uprostřed čela. Jak vypadal a kde žil původní jednorožec?

Pod pojmem jednorožec si většina z nás představí  silného bílého koně s charakteristickým rohem, se kterým se nejčastěji setkáme v pohádkách či fantasy příbězích. Málokdo však ví, že existence tohoto tvora má podložený historický základ. Některé archeologické nálezy totiž naznačují, že na povrchu naší planety chodil velmi podobný živočišný druh.

Prapůvod bájného jednorožce hledejme v Kazachstánu


Archeologické výzkumy provedené v roce 2016 odkryly překvapivé fosílie v asijském státě Kazachstán. Podle nich lze odhadovat, že zhruba před 29 tisíci lety žil na naší planetě tvor nápadně podobný jednorožci. Tento vyhynulý savec s mamutí srstí měřil 2 metry, vážil 4 tuny a stavbou těla se více podobal nosorožci než koni. S jednorožcem je spojován hlavně díky dlouhému dominantnímu rohu na čele. Zpočátku bylo stáří fosílie „sibiřského jednorožce“ datováno na 350 000 let, avšak podrobnější studie provedená týmem vědců v čele s Andreyem Shpanskim potvrdila, že toto zvíře žilo na našem území až před 29 000 a nejspíše se jednalo o vyhynulého nosorožce Elasmotherium.

Jednorožec v pohádkách a bájích


Pokud bychom zapátrali v mýtech a pohádkách původních obyvatel Sibiře, objevili bychom v nich postavu obřího jednorohého býka s dlouhou černou srstí. Vyskytuje se hlavně v příbězích Evenků a Jakutů, což jsou právě obyvatelé té části Sibiře, kde se před 29 000 lety Elasmotherium vyskytoval. Mohl tak být spatřen člověkem a zvěčněn do lidových příběhů, ve kterých, ač v lehce pozměněné podobě, přetrval až do současnosti. Pro východní Slovany jednorožec představoval krále všech čtyřnohých zvířat, který žije v horách na konci světa, neubližuje jiným tvorům a živí se pouze vodou.

Proč se některé lékárny jmenují U Jednorožce?

Až do 19. století se symbolem i ozdobou lékáren stal domnělý roh jednorožce, který měl podle pověstí čistit vodu a neutralizovat jedy. Rohy byly používány hlavně k výrobě pohárů, které měly ochránit dotyčného před otráveným nápojem. Nejednalo se samozřejmě o rohy jednorožců, ale o roh nosorožce nebo narvalí zub. V případě použití jedu začal pohár šumět, pěnit nebo dokonce pukl. Pokud bychom brali v úvahu, že pohár z rohu obsahoval keratin, jako je tomu například u rohu nosorožce, opravdu mohl s některými anorganickými jedy, jako například s arzenikem, takto reagovat.

Jednorožec jako mýtická postava bájí a legend? Omyl! Jednorožci dříve skutečně existovali!

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!