Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Běžící pás / foto: SeoCentrum

7 tipů při výběru běžeckého pásu

Běh v přírodě má sice řadu výhod, ale pokud si chcete zaběhat skutečně kdykoliv a za jakéhokoliv počasí v pohodlí svého domova, běžecký pás bude pro vás jako stvořený.

Jeho výhodou je také možnost nastavení sklonu či možnost sledovat různé parametry, jako je tep, proběhnutá vzdálenost či spálené kalorie. V našem článku vám poradíme, podle čeho si toto zařízení vybírat a co si při jeho koupi všímat.

1.Na velikosti záleží

Před koupí si udělejte jasno v tom, kolik prostoru pro běžecký pás si ve vaší domácnosti najdete. 

pokud máte dostatek prostoru, můžete si pořídit robustnější běžecký pás v případě, že jsou vaše prostorové možnosti skromnější, vybírejte si pás s adekvátními rozměry.

2.Výkon je důležitý

Největší oblibě mezi zákazníky se těší motorové běžecké pásy, u kterých platí, že čím mají vyšší výkon, tím lépe. Vyšší výkon znamená tišší chod pásu, ale také vyšší rychlost, kterou na něm lze dosáhnout. Výkon se udává v koňských silách a označuje se zkratkou HP. Pokud budete svůj pás využívat pravidelně, doporučujeme pořídit si takový, který má výkon kolem 4 HP.

3.Nepodceňujte bezpečnost

Při běhu na běžeckém pásu může dojít k úrazu, a tak je namístě myslet na to, jak je zařízení zabezpečeno proti pádu. Zajímejte se, zda vámi vybraný model běžeckého pásu disponuje bezpečnostní pojistkou. Tu si víte připnout k oblečení a v případě zakopnutí se běžecká plocha automaticky zastaví.

4.Velikost běžecké plochy

Pro pohodlné běhání jsou důležité i rozměry běžecké plochy, především její šířka. Zlatou střední cestou jsou běžecké pásy s plochou širokou od 40 do 45 cm, ale maximální pohodlí vám zajistí šířka více než 45 cm.

5.Rovně nebo se sklonem?

Trenéři doporučují, abyste při běhu na pásu měli nastavený alespoň mírný sklon do kopce. Tak se váš běh více přiblíží běhu v přírodě. Zvolte si proto běžecký pás, který vám nastavení sklonu umožňuje. Váš pohyb bude všetrannejší a pestřejší.

6.Jaké má další funkce

V případě, že vám běžecký pás bude stačit pouze na to, abyste si na něm zabehali, investovat do modelu se zabudovanými reproduktory bude pro vás asi zbytečné. Přesto se můžete setkat s různými, celkem užitečnými a zajímavými funkcemi.

Pokud si pořídíte běžecký pás vybavený počítačem, můžete jej propojit se svým smartphonem nebo tabletem. Počítač vám umožní také sledovat vaši tepovou frekvenci během tréninku, sledovat proběhnutou vzdálenost, spálené kalorie a trvání tréninku.

Výhodou také může být možnost nastavení různých tréninkových programů, díky čemuž bude vaše běhání pestré a jen tak vás neomrzí.

7.Jak se ovládá

Pro co největší uživatelský komfort je podstatné i to, jak se běžecký pás ovládá. Na trhu najdete většinou digitálně ovládané pásy, přičemž některé z nich jsou dokonce vybaveny dotykovým displejem. Pásy se ovládají obvykle velmi jednoduše a intuitivně. Možností je však více, a tak je možné manuální ovládání rychlosti, kterým jsou vybaveny spíše ty levnější modely.

Propracovanější běžecké pásy disponují přednastavitelnými programy s různými nastaveními sklonu i rychlosti. No a ty nejlepší běžecké pásy dokáží rychlost přizpůsobit vaší tepové frekvenci. Tyto pásy jsou vybaveny i hrudním pásem, který tep měří a informace o něm přenáší do řídící jednotky. Rychlost běhu a sklon plochy pak přizpůsobuje vašemu srdečnímu tepu. Tato funkce se označuje zkratkou HCR.

Výhody běhu na pásu

Je pravdou, že běh na běžeckém pásu se od toho v přírodě odlišuje. No to, že je běh na pásu jiný, neznamená, že je horší. Na závěr máme pro vás několik výhod, které má běh na pásu:

- v každém počasí - běhat na pásu můžete kdykoliv, lidově řečeno, i kdyby traktory padaly

- vždy je po ruce- pokud nemáte v okolí vhodné trasy na běhání, běžecký pás je výborným řešením tohoto problému

- nezakopnete- běžecký pás nemá žádné jámy ani nerovnosti, a tak je při běhu minimalizována možnost nepříjemného zranění

- trénink pod dohledem- běh na pásu vám v případě, že je zařízení vybaveno počítačem, umožňuje sledovat parametry, jakými jsou proběhnutá vzdálenost, čas, spálené kalorie či tepová frekvence

- výborný na hubnutí - velkou výhodou běžeckých pásů umožňujících nastavení tréninků je, že si můžete zvolit intervalový trénink. Ten je při spalování kalorií mimořádně efektivní.

Zdroje informací:

https://bioporadce.cz/nejlepsi-bezecke-pasy/

https://www.treadmillreviews.net/treadmill-buyers-guide/

7 tipů při výběru běžeckého pásu

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!