Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Štěně / foto: shutterstock

Máte doma štěně? Jak nastavit pravidla, aby vám nepřerostlo přes hlavu?

Štěně je stejně jako každé mládě hravé a plné energie. Občas má té energie tolik, až nám z toho jde hlava kolem a občas přemýšlíme, jak ho usměrnit.

Přivezli jste si dominantní štěně?

V první řadě je nutné si uvědomit, že pes uvažuje jinak než člověk. Hned od počátku musíte dát novému členu rodiny jasně najevo, kde je jeho místo ve smečce a kdo je v ní pánem. A pokud jste při výběru štěněte neodolali tomu roztomilému prckovi sápajícímu se na vaše holeně, zatímco ostatní jste vůbec nezajímali, pravděpodobně jste si domů přivezli dominantního pejska, který se bude v budoucnu pokoušet vycvičit vás stejně jako vy jeho. Je jen otázkou, kdo bude úspěšnější.

Na co se na počátku připravit?

Všichni psi a štěňata zvláště vášnivě rádi žvýkají. Berou to jako součást poznávání okolí, kromě zraku a čichu je pro ně důležité i důkladné ohmatání – zuby a tlamou. Štěněčí mléčné zoubky jsou velmi ostré, věci jimi prozkoumané jsou poté k nepoužití. Toto chování se projevuje nejčastěji v období výměny zubů, tzn. mezi čtvrtým a šestým měsícem věku a pro chlupáče obvykle nebývá ničím příjemným. Pokud v tomto období nenabídnete cíleně svému psovi něco ke žvýkání, dostojí újmy váš inventář. Zásobte se proto předem psími žvýkačkami (hovězí uši, kosti z hovězí kůže) a vybavte se ocelovými nervy. Mějte na paměti, že i toto období jednou pomine a budete na něj rádi vzpomínat.

Nejefektivnější je učit štěně povely při hře

Největší zábavou pro psy a štěňata zvláště je hra jako taková, skotačení s páníčkem nebo dalšími psy, nošení hračky, přetahovaná, hledání páníčka. Možností, jak psa zabavit je mnoho. Pokud pes dostane svoji hračku, v jejím nošení a běhání za ní nezná míru. Při této hře se dají ale nenásilně natrénovat povely jako podej, polož, přines… Pokud ale hru ukončíte a pes za vámi stejně přijde a s vyzývavým pohledem vám k nohám položí svoji hračku a čumákem vás pošťouchne, měli byste gesto ignorovat a přejít na jinou činnost. Pes si musí zvyknout, že pokud je hra ukončena, vrátit se k ní lze jen na páníčkův pokyn. To samé platí o skotačení, tedy hře bez hraček. Při ní se můžete společně honit po louce nebo si lehnout a potom vyskočit. Pokud se ale hra zvrhává a vy ji ukončíte, pes by se měl naučit vaše rozhodnutí akceptovat.

Máte doma štěně? Jak nastavit pravidla, aby vám nepřerostlo přes hlavu?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!