Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Moderní kuchyně na míru / foto: www.gabon.cz

5 pravidel pro moderní kuchyně

Kuchyně se stala součástí hlavního obytného prostoru, a proto jsou na ni nově kladeny ještě větší požadavky než dříve.

Podívejte se, co musí moderní kuchyně poplatná dnešní době splnit, a co ji předurčuje k tomu, aby se stala rovněž nadčasovou.

Kuchyňská linka dnes musí umět mnohem více než dříve. Používáme nové spotřebiče, máme jich v kuchyni více než dříve, třídíme odpad, kompostujeme, současně s námi linka stoluje i posedává na sedačce. Je totiž součástí jednoho obytného prostoru. A to vše se zcela zásadně odrazilo na její anatomii. Podívejte se na 5 pravidel moderní kuchyně.

Kuchyňská linka jako „silent companion“

Dnešní kuchyňská linka se už nesnaží na sebe upozornit tolik co dříve. Nebo spíše tím, co dříve. Moderní kuchyně je minimalistická a sází na luxusní detaily. Ty však nejsou kýčovité a prvoplánové. Detail se ukrývá v maličkostech, jako hrana desky, důmyslně ukryté kování, použitý materiál dvířek i korpusu, osvětlení kuchyňské linky a v mnoha dalších. Linka musí perfektně zapadnout do zbytku obytného prostoru a nesmí se poprat třeba se zcela jiným zařízením v obývací části. Proto sází na luxus v nenápadnosti.

Vše ukrýt

Takto umístěný kuchyňský prostor musí splňovat jednu zcela zásadní podmínku – být schopen vše ukrýt. Ne za dveřmi kuchyně, ani za závěsem. Ale ve skříňkách, zásuvkách i v dalších speciálních úložných prostorech. Každá věc potřebuje mít své místo, aby bylo na kuchyňské lince vždy vše uklizeno. A to vlastně téměř bez práce.

Moderní kuchyňská linka má nové nájemníky

Je možné, že si budete až nyní poprvé s novou kuchyňskou linkou pořizovat myčku nádobí. Nebo si zařizujete první bydlení na menším prostoru a kuchyň potřebuje pojmout rovněž pračku, nebo dokonce sušičku prádla. Případně jako znalec a milovník vína hledáte prostor i pro domácí vinotéku. Nemluvě o kávovaru, mikrovlnné troubě, nebo robotu. Zmiňovat troubu a varnou desku skutečně nemusím. Snažte se všechny tyto spotřebiče do moderní kuchyňské linky vestavět. Kuchyně tak bude tvořit kompaktní celek a spotřebiče se budou rovněž jednodušeji udržovat.

Žijeme bio

Třídíme odpad, kompostujeme zbytky, pěstujeme si bylinky. Myslete na to ve chvíli, kdy vzniká návrh vaší kuchyně, zejména, pokud je bio a eko přístup k životu pro vás důležitým. Všechny tyto požadavky se dají zakomponovat i do vaší kuchyňské linky. Takže proč si v ní nechovat dokonce žížaly na zpracování kuchyňského odpadu a nevyrábět si vlastní vermikompost na bylinky?

Na materiálu záleží

Kuchyňská linka je snad nejdražší investicí při zařizování bytu či domu. Proto by měla nabídnout nadčasovost, pokud jde o design a dlouhou životnost co se týče materiálu. A svoje si linka určitě zažije. Dvířka i korpus musí být mechanicky odolné proti poškrábání, otlučení, nesmí nasáknout vodu, musí být snadno čistitelné, i když přijdou do styku s agresivními ovocnými či zeleninovými šťávami. Kuchyňská deska je na tom podobně. Navíc by ještě měla vydržet i položení horkého hrnce. Vy si možná dáváte pozor, ale co taková tchýně na návštěvě?

Kuchyně Gabon

Hledáte inspiraci pro moderní kuchyně? Kuchyňské studio Gabon je dodavatelem kuchyní především pro region Brno a Jihomoravský kraj. Avšak úspěch slaví i za hranicemi: v Německu, ve Švýcarsku a v Rakousku. Celkem 40 zaměstnanců přináší do našich kuchyní moderní design a praktickou funkčnost. Při objednávce kuchyně získáte kompletní služby na klíč: od naměření prostoru, přes vizualizaci linky, její výrobu, až po veškeré související práce, například zednické, instalatérské, elektrikářské či podlaháře.

K tomuto článku není otevřena diskuze