Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Orchideje / foto: shutterstock

Máte obavy z pěstování orchidejí?

Určitě mít nemusíte. Vyberte si pro začátek nenáročný druh a uvidíte, že vám za chvíli vaše okenní parapety nádherně rozkvetou.

Mezi nenáročný druh orchidejí patří Phalaenopsis nebo-li česky můrovec. Různé barevné hybridy najdeme na pultech květinářství, zahradnictví i hobby marketů.

„Prabáby“ těchto hybridů, botanické Phalaenopsisy, rostou v asijských tropických pralesích uchycené na kmenech listnatých stromů v polostínu vyšších stromových pater. Žijí jen z toho, co jim přinese dešťová voda, stékající po kmeni. Ta občas opláchne ptačí trus, jindy proteče zetlelým humusem, usazeným v úžlabině větví. Kořeny Phalaenopsisů volně visí ve vzduchu.

Vládne tu vysoká vzdušná vlhkost a občas se přežene tropický deštík, po kterém osvěžená vegetace opět pomalu vysychá. Teplota je celoročně vysoká, ani v noci neklesne pod 20 stupňů Celsia. 

Stejně tak nenáročná, jako je život Phalaenopsisů v pralese, je péče o naše hybridní rostliny.

Jak Phalaenopsis zalévat a jak často?

Řekla bych, že si každý najde svůj styl zalévání či namáčení rostliny. Zásadní je, aby rostlina nezůstávala ve vodě, protože by mohlo dojít k uhnívání kořenů. Mně se nejvíce osvědčilo jednou za týden či deset dní, záleží na teplotě a vlhkosti v místnosti, kde rostlina žije, namočit celý květináč do vody na několik hodin, až kořenový bal pěkně nasákne. Poté vodu vyliji. Dbejte na to, aby se voda nedostala dovnitř rostliny, k tzv. srdíčku. Mohlo by uhnít a s ním zajít celá rostlina. Totéž platí, pokud rostlinu rosíte.

Nejvhodnější je voda dešťová či alespoň odstátá.

Můžete rostlinu také klasicky zalít, nezapomeňte ale tak po hodině vodu z podmističky vylít.

Rostlina nesnáší přímé slunce.

Stanoviště potřebuje Phalaenopsis světlé, bez úpalu, ani hluboký stín jí neprospívá. Nejlépe jí bude na severním či východním okenním parapetu a v blízkosti okna.

Pokud rostlina odkvete a stonek seschne, můžete ho odstranit. Jestliže zůstane stonek zelený, neodstraňujte, rostlina může znovu nasadit poupata.

V zimě je potřeba zabránit, aby se rostlina dostala do chladného průvanu. Opatrně proto při větrání v chladných měsících.

Jednou měsíčně rostlinu přihnojíme hnojivem určeným pro orchideje. Podle potřeby otíráme listy od prachu.

Přeji spoustu pěstitelských úspěchů.

Máte obavy z pěstování orchidejí?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!