Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Syndrom vyhoření / foto: shutterstock

Syndrom vyhoření není výmluva. Jak poznáte, jestli nehrozí i vám?

Syndrom vyhoření je často skloňovaný pojem, o kterém si každý myslí něco trochu jiného.

Pro některé je to jen výmluva, pro jiné zástěrka pro lenost, pro dalšího bohužel nepříjemná zkušenost, kterou by nepřál zažít ani svému největšímu nepříteli. Jak poznáte, jestli jste jen krůček od vyhoření?

Syndrom vyhoření je psychický stav chronického stresu. Díky němu se můžete začít cítit méněcenní, můžete být frustrováni z nedostatku úspěchů. Má za následek nejen fyzické, ale především emoční vyčerpání a dokonce může vést i k tomu, že se díky němu začnete odcizovat druhým a uzavírat se do sebe. Žádná legrace.

Plíží se nenápadně, neudeří naráz

Obrovským úskalím syndromu vyhoření je skutečnost, že neudeří ze dne na den, z minuty na minutu. Nestane se, že byste ráno vstali z postele a jako mávnutím kouzelného proutku bylo všechno úplně vzhůru nohama. Ne, syndrom vyhoření totiž přichází postupně a tiše se plíží jako stín. O to je zákeřnější a nebezpečnější, než si možná mnoho lidí vůbec dokáže představit.

Nehrozí vyhoření i vám?

Syndrom vyhoření se týká lidí s vysokým vytížením. Zpravidla postihuje workoholiky, kteří se práci věnují na 110 % a nikdy neví, kdy mají dost. Postihnout ale může kohokoli, proto zpozorněte, pokud na sobě začínáte pozorovat některý z jeho typických příznaků.

·         Nedostatek energie

Každý z nás byl někdy unavený, na tom není nic hrozného. Pokud ale nedostatek energie pociťujete delší dobu a nepomáhá vám ani pořádný a svědomitý šlofík, pak je asi něco špatně.

·         Poruchy spánku

S únavou mohou jít ruku v ruce poruchy spánku, kdy můžete mít problém usnout. Dlouhé hodiny se převalujete z boku na bok, snažíte se najít vhodnou polohu, ale spánek ani poté nepřichází. Nebo se vzbudíte uprostřed noci a už se vám nepodaří zabrat.

·         Pocity úzkosti

Syndrom vyhoření ve vás může vyvolat pocity úzkosti, napětí nebo obav. Zpočátku se tváří nevinně, ale postupem času, kdy se situace bude zhoršovat, může dojít k tak silným pocitům úzkosti, že díky nim nebudete schopni pracovat a normálně fungovat.

·         Ztráta motivace

Pokud stojíte na hranici vyhoření, můžete na sobě zpozorovat nedostatek motivace. A tím máme na mysli motivace do čehokoli, ať už v osobním, nebo pracovním životě. Najednou vás všechno přestane bavit a to dokonce i věci, kterým jste se ještě nedávno věnovali s chutí a nadšením.

·         Zvýšená podrážděnost

Syndrom vyhoření se mimo jiné projevuje i tak, že se začnete cítit nedůležití, neschopní, méněcenní a nepotřební. To povede k tomu, že začnete na své okolí reagovat podrážděně, protože budete frustrováni, že již nedokážete podávat takové výkony, které jste podávali dříve.

Syndrom vyhoření není výmluva. Jak poznáte, jestli nehrozí i vám?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!