Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Zelená úsporám / foto: shutterstock

Nová zelená úsporám dává opět zelenou všem stavebníkům

V letošním roce lze na rekonstrukci své nemovitosti využít několik státních dotací. Kromě Modré úsporám známější pod jménem Dešťovka se nabízí možnost získat finance na zateplení a rekonstrukci vašeho bydlení.

Zateplovat lze i svépomocí

Známou Zelenou úsporám vystřídala její mladší sestra Nová zelená úsporám. V rámci této dotace můžete zažádat o finanční prostředky na zateplení celého domu, střechy nebo její části, včetně zateplení svépomocí. Pro toto řešení ale musíte sehnat kvalifikovaný technický dozor, který potvrdí správnost vašeho postupu. Dále je možno žádat finanční prostředky na výměnu oken nebo dveří, a dokonce i na stínící techniku, například žaluzie nebo předokenní rolety.

Zaměřeno na nízkoenergetické a pasivní novostavby

Dotace je však primárně určena na podporu výstavby nových domů v nízkoenergetickém nebo přímo v pasivním standardu s využitím systémů zpětného získávání tepla neboli rekuperace. Vzduchotechnické systémy se zpětným získáváním tepla ze vzdušniny vypouštěné z obytné budovy jsou schopny uspořit až 60 % nákladů na vytápění. Pokud navíc budovu dostatečně zateplíme, náklady na její vytápění jsou v řádech jednotek tisíců korun. Zateplovat se opravdu vyplatí. Stát zadotuje až 50 % nákladů na zateplení, které vzniknou v souvislosti s výstavbou či rekonstrukcí. Na novostavbu lze tak získat dotaci od 150 tisíc korun (na nízkoenergetické domy) do 450 tisíc korun (na domy pasivní).

Kde a jak lze zažádat?Žádost lze vyřídit kompletně online na webu novazelenausporam.cz. Vyřízení dotace má pod správou Státní fond životního prostředí a předpokládanou výši dotací si můžete zjistit předem s využitím online kalkulačky na stránce kalkulacka.novazelenausporam.cz. O tom, zda a jak vysokou dotaci dostanete, rozhoduje kromě úředníků i účinnost přijatých opatření, proto si před realizací nejprve vše důkladně spočítejte.

Nová zelená úsporám dává opět zelenou všem stavebníkům

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!