Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Plovoucí mořské prkno / foto: Getfound

Jak vybrat kvalitní paddleboard? Rozhodující je délka, šířka a materiál

Poohlížíte se po paddleboardu? Podívejte se na to, jak vybrat vhodné a stabilní prkno, na kterém si skvěle zajezdíte v Čechách a třeba i v zahraničí.

Paddleboardy: Stručně a přehledně

Vybrat si můžete pevné nebo nafukovací prkno. Záleží jenom na vás, co vám bude více vyhovovat. V České republice jsou v oblibě nafukovací paddleboardy, které jsou skladnější a levnější. Při výběru prkna musíte znát svou výšku a váhu, abyste vybrali nejvhodnější model. Užší prkno je rychlejší než prkno široké. Širší prkna mají rozměry více než 78 centimetrů, úzká prkna mají rozměry od 74 do 76 centimetrů. Krátké paddleboardy do 270 centimetrů se dobře ovládají a můžete s nimi také surfovat. Surf ale nenahradí. Středné dlouhá prkna s rozměry od 270 do 370 centimetrů jezdí průměrnou rychlostí, můžete je použít na krátkou i dlouhou jízdu a dobře se ovládají. Dlouhá prkna nad 380 centimetrů využijete na delší vzdálenost. Jezdí velmi rychle, ale ovládají se poměrně hůře.

Nastavitelné a fixní pádlo

Nezapomeňte na pádlo. Pro začátečníky se hodí rozkládací pádlo, které může využít díky přizpůsobitelné délce i více jezdců. Fixní pádlo bývá tuhé, nelze jej nastavit, hodí se pouze na jednu výšku postavy a nejčastěji se používá na závodech. Pádlo je o 20 centimetrů delší než vaše výška. Podívejte se na skvělá karbonová, hliníková nebo laminátová pádla.

Pevné prkno: Vlnový nebo závodní plovák

Pevný paddleboard je tvořen epoxydovou konstrukcí s polystyrenovým jádrem. Vlnové a závodní plováky mají pevnou konstrukci. Vlnový plovák má tenkou hranu, která se do vlny zařízne. Závodní speciál je tuhý a zároveň lehký. Je vyroben z karbonu, a tak jej koupíte za výrazně vyšší cenu.

Nafukovací prkno: Pro každého něco

Nafukovací paddleboard je velmi odolný a skvěle skladný. Není tak tuhý jako pevná prkna, je po celé délce stejně tlustý a není proto moc vhodný na vlnové ježdění. Plovák se vyrábí za pomoci různých technologií. Technologie Single Layer se označuje jako „ECO“ či „light“. Plovák je tvořený jednou vrstvou, není vhodný pro těžkou postavu, má kratší životnost a nižší podélnou tuhost. Výhodou je nízká hmotnost a cena. Double Layer plovák tvoří dvě vrstvy PVC, je tuhý a bytelný. Prkno se mechanicky běžným používáním nezničí, plováky využívají také půjčovny paddleboardů. Prkno je těžší a hodí se pro těžší jezdce. Konstrukce Fusion (MSL, ESD) je tvořena dvěma vrstvami PVC, které jsou za tepla lisovány, a tak je prkno lehčí, velmi odolné a má vyšší podélnou tuhost. Značka Body Glove využívá konstrukci 3 SL, která kombinuje single a double layer s podélnými stringery. Vrstvy jsou zdvojeny tam, kde se paddleboard může prodřít.

Jaký zvolit tvar prkna?

K nejžádanějším patří allround paddleboardy, které se perfektně hodí na rekreační paddleboarding. Prkno můžete používat na jízdu po tekoucí vodě, je stabilní. Délka bývá od 300 až do 335 centimetrů, šířka od 75 do 85 centimetrů. Jezdci do 85 kilogramů by měli mít výtlak 200 litrů, těžší jezdci okolo 300 litrů. Prkna wave jsou více prohnutá, hodí se na mořské vlny a vybírají si je spíše ženy. Paddleboardy touring jsou dlouhé s úzkou špičkou. Můžete s nimi vyrazit na klidnou vodu. Lehčí jezdec volí šířku plováku 14 centimetrů, těžší jezdec 15 centimetrů. WindSup kombinují paddleboard a začátečnický windsurfingový plovák. Jógu si zacvičíte na speciálním paddleboardu s označením Yoga board. Konečně rada na závěr. Jestli chcete paddleboard s plachtou za slušnou cenu, podívejte se na komplety. Ty jsou levnější. Zajímají vás paddleboardy podrobněji? Máme pro vás skvělý článek, ve kterém se dozvíte o typech a velikostech prken více informací.

Nezapomeňte na oblečení

Na paddleboard si vyberte co nejpohodlnější a nejlepší oblečení. Mrkněte se po plavkách, lycra triku nebo po neoprenu. Oblečení chrání pokožku před odřením, vyrážkou a UV zářením. Výběr vhodného oblečení je stejně důležitý jako výběr pádla a paddleboardu.

Jak vybrat kvalitní paddleboard? Rozhodující je délka, šířka a materiál

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!