Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Práce na zahradě / foto: shutterstock

I vaše zahrada potřebuje odpočívat. Jak ji připravit na zimu?

Podzim nezadržitelně klepe na dveře. Za ním nás už pak čeká další dlouhá zima, která uspí výsledky péče o zahradu na několik měsíců.

Uložte svůj kousek země ke spánku

Aby se vaše zahrada příští jaro opět probudila a rozkvetla do krásy, je potřeba jí již na podzim dát péči, která jí pomůže přežít i nejkrutější zimní počasí.  S posledními slunečními paprsky nás čeká také poslední sekání trávníku. Aby měl trávník větší šanci odolat mrazům, nastavte na sekačce vyšší výšku. Před zimou je doporučeno pažit prohnojit ideálně na drobno rozmělněným kompostem. K podzimu patří k hrabání listí, z něhož si snadno vyrobíte kvalitní kompost. Dejte však pozor, do kompostu nepatří shnilé ovoce ani listí z ořešáku.

Je čas na sázení

Chcete-li se na jaře těšit ze záplavy růžových květů či chutných plodů, nepromarněte právě podzimní čas. Ten je ideální k sázení nových stromků a keřů. Při něm myslete na dostatečné prohnojení jámy pro novou rostlinu a doplnění kvalitní zeminou. Nezapomeňte ani na pořádnou zálivku. Před zimou by se měly ve zvýšení míře zalévat všechny rostliny, nejen ty nově zasazené. Zaručíte jim tak dostatek síly a živin pro přežití mrazivého počasí, které jim mnohdy příliš mnoho vláhy nepřinese.

Ostříhejte všechny dřeviny

Pro zvýšení přírůstků a zlepšení výnosů ovocných stromů se doporučuje provést jejich střih. Doba pro něj nastává ale již spíše na konci podzimu a na začátku zimy, kdy stromy shodí listí a je dostatečně vidět jejich struktura. Zároveň dojde k utlumení proudění mízy ve dřevě. Střih v této době je tak pro strom nejméně zatěžující. S ostřiháním nezapomeňte ani na růže. Těm odstraňte staré květy a zkraťte nové šlahouny, díky čemuž pomůžete rostlinám lépe přezimovat.

Kdo ryje, ten jede

Nezapomeňte ani na dokonalé zrytí všech záhonů po zelenině a doplnění živin kompostem. Již dopředu si rozmyslete, kam budete konkrétní druhy zeleniny příští rok sázet a tomu přizpůsobte i míru hnojení. Některé druhy zeleniny totiž příliš intenzivní hnojení nesnáší, jiné jej naopak vyžadují. Při rytí záhony důkladně zbavte plevelu, příští rok vám to ušetří spoustu práce.

I vaše zahrada potřebuje odpočívat. Jak ji připravit na zimu?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!