Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Děti vaří / foto: shutterstock

Déšť a děti – jak je zabavit mezi čtyřmi stěnami?

Sychravý podzim venkovním radovánkám zrovna nepřeje a děti se tak doma nudí. Nechcete-li, aby z dlouhé chvíle vymýšlely nejrůznější lumpárny a prakticky vám zbořily dům, musíte se jim postarat o zábavu.

A rozhodně tím nemyslíme, že je posadíte k televizi nebo počítači a půl dne o nich nebudete vědět.

Rozpohybujte je

Zapojte svou fantazii a kreativitu a rozpohybujte vaše děti. Zkuste jim v obýváku nebo v jejich pokojíčku postavit oblíbenou opičí dráhu, kterou přizpůsobíte domácím podmínkám. Využijte všeho, co vám daný prostor nabízí a co by se dalo použít jako překážka – židle, křesla, taburety či polštářky, které mohou přecházet, stůl, ze kterého pouhým přehozením deky vznikne tmavý tunel. Při zdolávání překážek jim nezapomeňte pořádně fandit, děti se totiž rády předvádí, když jsou v centru pozornosti. Na závěr je za jejich úsilí patřičně odměňte – třeba sladkým pudinkem.

Zapojujte je do běžných činností

Dělat klasické domácí povinnosti s rozjívenými ratolestmi v zádech dost dobře nejde. Zkuste je proto přizvat ke každodenním činnostem, jako je třeba úklid. Dejte jim úkol adekvátní jejich věku a schopnostem, vysvětlete jim postup, ukažte, jak na to a za každý pokrok je náležitě pochvalte. Hlavně jejich práci nekritizujte ani neopravujte a vyhněte se otravným frázím typu: já to raději udělám sama. Bude to sice ze začátku od vás vyžadovat velkou dávku trpělivosti i určitě množství času, ale rozhodně se to vyplatí. Dítko se při úklidu nejen zabaví, ale také se ledacos naučí, vštípí si základní návyky a bude vědět, že samo se nic neudělá.

Vsaďte na jistotu

Ratolesti rovněž milují, když vám mohou asistovat při vaření. Jenže zrovna v kuchyni je nevidíme úplně rádi, tento prostor totiž skýtá řadu různých nástrah. Děti by tak lehce mohly přijít k úrazu. Svěřte jim proto co nejméně nebezpečné činnosti, jako míchání, nebo ochutnávání. Pořídit jim můžete také jejich vlastní dětskou kuchyňku. Ty současné moderní jsou prakticky k nerozeznání od těch „opravdových“. Běžně tak dnes seženete třeba kuchyňky se zvuky, které napodobují reálné kuchyňské zařízení, a nachází se v nich opravdu všechno – od skříněk přes nádobí až po dřez nebo sporák. Vaše ratolest si v ní tak bude připadat jako skutečný šéfkuchař. Kuchyňka navíc neslouží jen na hraní, ale také k učení nových a praktických věcí a rozvoji jemné motoriky. Tak pořiďte jim jejich vlastní království a uvidíte, že nuda nebude mít šanci za žádného počasí!

Déšť a děti – jak je zabavit mezi čtyřmi stěnami?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!