Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Jarní úklid / foto: seocentrum

Jarní úklid bez nervů a za polovinu času!

Jarní úklid, povinnost, na kterou se snad žádná hospodyňka netěší. Když se na něj ale dobře připravíte, všechno si pečlivě naplánujete a najdete si správné pomocníky, dá se zvládnout. Podívejte se na pár našich tipů a triků na jarní úklid, s kterými vám to půjde samo.

Než se pustíte do samotného úklidu, vezměte si papír a tužku a všechno si sepište. Harmonogram úklidu domácnosti bude později k nezaplacení. V zápalu uklízení byste pak mohli mít tendenci přebíhat od jednoho k druhému a ve finále byste zjistili, že je večer a nic jste nestihli.

Postupujte systematicky

Dbejte na to, abyste vždycky uklidili celou místnost, pěkně od stropu po podlahu. Teprve potom se posuňte do další místnosti. Ideálně začněte v ložnici, pokračujte v obývacím pokoji, kuchyni a na konec si nechte koupelnu a toaletu. Důvod k tomu je prostý, při uklízení budete potřebovat hodně vody, takže byste si uklizenou koupelnu zase ušpinili.

Projděte zásuvky a vyhoďte zbytečné papíry, staré letáky a všechny zbytečnosti, které jste od posledního úklidu nashromáždili. Zbavte se také zimních dekorací, sušených květin a dalších věcí, které zimu připomínají. Do jarního bytu patří živé květiny a veselé barvy.

Ze skříní vyberte zimní oblečení a připravte ho na „zaletnění“. Oblečení si prohlédněte, z kapes vyndejte zapomenuté kapesníky, papírky i další věci. Třeba se vám podaří i najít nějaké zapomenuté peníze. Oblečení vyperte a čisté ho pak uložte do skříně. Ideálně do obalů či vakuových pytlů, do kterých se nedostane prach, molové ani další nečistoty.

Když máte za sebou úklid skříní a zásuvek, začněte s utíráním prachu a vymetáním pavučin. Profesionální uklízečky a hospodyně doporučují začít u stropu a postupovat směrem k podlaze. Nečistoty, které vám spadnou na podlahu, pak vyluxujete a vytřete, kdybyste však nejdříve uklidili podlahu, budete ji nakonec muset zametat znovu.

Myslete i na potahy a závěsy

K jarnímu úklidu neodmyslitelně patří mytí oken. Než se do něj pustíte, sundejte záclony a závěsy a vyčistěte je. Nezapomeňte, že každý materiál potřebuje jinou péči, pokud si nejste jisti, jak se o ně postarat, raději je pošlete do čistírny. Vrátí se vám čisté, voňavé a především v perfektním stavu. Obdobně můžete řešit i potahy na sedačky a křesla. Kromě toho, že je potřeba používat na každý materiál jiné přípravky, není také vždy snadné tak velké kusy v domácí pračce vyprat.

V ložnici bude potřeba kromě závěsů a záclon potřeba vyčistit i matrace, přikrývky a deky. Matrace vyprašte a vysajte. Na jaře byste měli vyměnit zimní, teplé přikrývky za ty lehčí. Ať už dáváte přednost umělému vláknu, peřinám z peří nebo ovčí vlny, věnujte jejich čištění pozornost. Jedině tak vám budou dlouho sloužit. Profesionální čistírny nabízejí čištění přikrývek z ovčí vlny, peří i jiných materiálů.

Jak můžete vidět, na jarní úklid nemusíte být sami. Když si všechno chytře naplánujete a některé části úklidu svěříte profesionálům, jistě všechno zvládnete mnohem rychleji a ještě stihnete vyrazit na jarní procházku.

Jarní úklid bez nervů a za polovinu času!

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!