Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Kvalitní nůž / foto: www.balistas.cz

Jak vybrat ten správný nůž

Není nůž jako nůž a jeho nesprávným výběrem bychom si mohli pěkně zavařit. Poradíme, jaký nůž je ideální pro turistiku, rybaření, houbaření nebo třeba pro účel sebeobrany.

Nůž je nástroj starý jako lidstvo samo a není tedy divu, že stejně jako lidská civilizace, také on prošel postupným vývojem. Z původních pazourkovitých úlomků se tak staly vysoce specializované nástroje uzpůsobené ke konkrétním činnostem, při jejichž výběru je nutné zvážit několik kritérií, která nám upřesní, po jakém typu nože máme v daný okamžik sáhnout.

Využití nože

Asi nejčastěji se při výběru nože ohlížíme na jeho konkrétní účel či využití. Lovci, kuchaři, houbaři či turisté mají totiž zcela odlišné požadavky na práci s tímto nástrojem, a musí zvolit takovou variantu nože, která je ideálně přizpůsobená k jejich činnosti. Mezi nože pro konkrétní účel řadíme proto všechny lovecké nože, kuchyňské nože, houbařské nožíky či třeba vrhací nože.

Houbařský nůž

Vedle těchto specializovaných nožů však existují také nože multifunkční neboli víceúčelové nože. Řadíme sem karambit nože s charakteristickou zahnutou čepelí a ergonomicky tvarovanou rukojetí, dále tzv. multitooly, tedy nože, které jsou kromě čepele vybaveny také jinými nástroji pro všestranné využití – například kleštěmi, šroubovákem, pilníkem, nůžkami, kladívkem, pinzetou nebo otvírákem. Zvláštní kategorii pak tvoří taktické nože, které jsou kombinací pracovního nářadí a zbraně. Slouží tedy jak pro praktické využití, tak jako účinná zbraň.

Multitool

Výběr nože dle konstrukce

Toto ryze praktické hledisko se týká toho, zda nůž disponuje zavírací čepelí nebo se jedná o nůž s pevnou čepelíZavírací nože mají tu výhodu, že jsou skladnější a bezpečnější na přenos, jejich nevýhodou je pak pohyblivá čepel, která nemusí vydržet nápor při hrubším sekání či páčení. Speciální kategorií u zavíracích nožů jsou pak nože motýlkového typu neboli motýlci s rozdělenou rukojetí na dvě části, která při otevírání a zavírání připomíná pohyb motýlích křídel. Dříve byly tyto nože používány k zastrašení nepřítele, dnes se s nimi spíše předvádí specifické triky vycházející z bojových umění.

Švýcarský nůž

Nože s pevnou čepelí vyžadují k přenosu speciální pouzdro za opasek, jsou však mnohem odolnější, a hodí se proto do náročnějších podmínek.

Lovecký nůž

Výběr nože dle materiálu

Pokud jste detailisté a zajímáte se o konkrétní materiály použité při výrobě, zjistíte, že čepel nože se nejčastěji vyrábí z nerezové oceli 440, která se dá lehce nabrousit a přitom dokáže dobře udržet ostří. Kromě tohoto materiálu jsou k dostání i nože z uhlíkové oceli nebo keramické nože. Střenka, neboli rukojeť nože, musí svému majiteli hlavně pevně sedět v dlani, tudíž kromě materiálu je podstatný také její tvar. Nejčastěji je k výrobě rukojeti použito dřevo, polymer, hliník, guma, ocel, kombinace kovu a polymeru, či ocel G-10. Ideální je, pokud si sami vyzkoušíte, jak vám který materiál padne do ruky.

Outdoorový nůž

Mezi další hlediska při výběru nože patří také délka čepele, případně rovné, zubaté, či kombinované ostří. To jsou však již kritéria, která se vztahují ke konkrétním činnostem, které máme v plánu s nožem vykonávat, tedy zda nám jde o porcování masa, krájení potravin, zahradní prořezávání, sekání dřevin, lov divoké zvěře či rybolov.

Ať už je pro vás nůž pracovním nástrojem nebo zdrojem zábavy, vyplatí se při jeho výběru důvěřovat odborníkům, a v tomto případě jsou Balistas nože tou správnou volbou.

K tomuto článku není otevřena diskuze