Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Úklid v bytě / foto: shutterstock

Předsevzetí - trávit méně času úklidem? Poradíme vám jak na to!

Znáte to - Nový rok, nová předsevzetí. Někteří si předsevzali, že budou hubnout do plavek a začnou běhat, jiní chtějí začít recyklovat a vy zrovna přemýšlíte, jak si zjednodušit úklid domácnosti.

Jak to dělat rychle, ale zároveň efektivně? Dnes se zaměříme na 5 tipů, jak zatočit s chaosem ve své domácnosti tak, abyste nemuseli plýtvat volný čas příliš zdlouhavým uklízením.

1. Skříně

Pokud máte šatní skříně na míru, máte vyhráno. Pokud ne, nabízí se vám dvě možnosti. Ta první je snadná: v prostoru mezi skříní a stropem běžně bývá spousta nevyužitého místa, kde se jen zbytečně práší. Tam stačí pouze vybrat vhodné úložné boxy, do kterých schováte vše, co vám běžně zavázejí při úklidu.

Druhá možnost už vyžaduje trochu práce: otevřete skříň dokořán a mrkněte na její vnitřní uspořádání. Většinou bývá nevyužité místo hned dole u podlahy a to se dá snadno využít. Potřebujete jen jedinou polici navíc, kterou vsunete dovnitř, věci můžete uložit pod ni i na ni, a snadno tak zdvojnásobíte úložiště ve skříni. Polici si můžete vyrobit sami - seženete ji v každém hobby marketu, kde vám rovnou i zdarma na přířezu zkrátí délku na míru a máte hotovo. I tady můžete sáhnout po nějaké dřevěné bedýnce, úložné krabici, proutěné zásuvce a nebo zvolte šikovný organizér na make-up, šperky a jiné drobnosti.

2. Pod postelí

Pokud jde o organizaci domácnosti, vaše postel je vlastně taková komnata nejvyšší potřeby. Máte hromady sezónního oblečení, které potřebujete dočasně vyřadit ze skříně, nebo věci, které nosíte jen zřídka a nechcete si jimi zbytečně zaplnit celý šatník? Šup s nimi pod postel! Existuje spousta možností úložných boxů, které pojmou vše, co se holt nikam jinam nevejde - dřevěné bedny, krabičky, atd.

Originální noční stolek a knihovnička v jednom
Originální noční stolek a knihovnička v jednom

3. Za dveřmi

Oblast za vašimi dveřmi je skvělým místem pro získání dalšího úložného prostoru. Závěsné botníky jsou geniální pro svou nenáročnost - nezabírají totiž příliš místa, protože nebývají hluboké. A pozor, nemusíte do nich nutně ukládat jen boty!

Vedle botníku se do zádveří vejde spousta dalších věcí, tak naplno využijte potenciál svých stěn v předsíni. Policový systém nebo třeba bedýnky přivrtané ke zdi můžou pomoct s úklidem věcí, které se v chodbě běžně válí (klíče, deštníky, čepice, rukavice, roušky, co vás napadne).

4. Je v tom háček!

Když už jsme u těch stěn, možnost něco zavěsit na háček taky nabízí možnost najít některým věcem v domácnosti své místo (kytaru, batoh, šátky, klíče, atd.) Pokud ale bydlíte v podnájmu, může to být oříšek - nechcete zničit barvu nebo přibíjet něco do zdi. Dnes už se spoustu háčků dělá jednoduše na přilepení, které nezničí barvu a nesloupnou se i s omítkou. Seženete různé velikosti a styly, takže si určitě vyberete přesně to, co se bude hodit zrovna k vám domů. Vždy se ale nezapomeňte podívat na nosnost takového háčku.

5. Rohy

Rohy se pro ukládání používají jen zřídka, ale je to škoda. Dnes seženete rohové regály, rohové prádelní koše, rohové policové systémy (třeba i do spíže nebo do garáže). A nebo můžete popustit uzdu fantazii a nastohovat si do rohu bedýnky, na střídačku je na sebe naskládat tak, aby směřovaly každá jinam. A hned máte originální knihovnu, do které uložíte sbírku časopisů, stolní hry, apod.

Tam, kde je prostor, existuje potenciální úložné řešení. S chytře vyřešenými úložnými prostory bude úklid hračka! Stačí si zorganizovat všechna volná místa v bytě/domě a využít jejich úložný potenciál na maximum, a pak uklízet sice pravidelně, ale v krátkých intervalech.

Předsevzetí - trávit méně času úklidem? Poradíme vám jak na to!

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!