Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Stylová koupelna / foto: luiggi33 / shutterstock.com

Osvětlení koupelny má svá pravidla – od centrálního svítidla až po zrcadlo

Chcete se ve své koupelně cítit opravdu pohodlně? Nemáte rádi tmavé a ponuré prostory? Vyřešte obojí zároveň volbou vhodných svítidel. Pomůžeme vám s jejich výběrem – od vhodných modelů až po jejich umístění.

A na co při zařizování koupelny myslet? Hlavní roli by mělo rozhodně hrát pohodlí, ovšem ruku v ruce musí jít i s těmi správnými normami. Nejde jen o vhodný typ svítidla, ale také o bezpečný rozvaděč a další zdánlivé maličkosti. Pokud si tedy v tomto ohledu nevíte rady, raději se poraďte s odborníkem.

Typy svítidel

V první řadě je třeba myslet na konkrétní typy svítidel. K dispozici máte dnes různé variace. Klasiku představují standardní svítidla, jejichž součástí je klasická LED žárovka. Jednat se může o svítidla nástěnná, případně stropní. Hovořit určitě nelze o variantách závěsných, které nejsou do koupelny zrovna dvakrát praktické. Výbornou volbu představují také LED panely. Když se doplní příslušnými nástěnnými svítidly, není co řešit. Celek pak vypadá úžasně. Nelze zapomenout ani na elegantní LED pásky. Ty se ale hodí spíše do nejrůznějších podhledů a míst, jež si vyžadují spíše osvětlení intimnějšího charakteru. Ideální je kombinovat všechny zmiňované alternativy dle potřeby. Vznikne tak unikátní nasvětlení, jež dokáže podtrhnout krásu koupelny. 

Jak na správné rozmístění světel

Věděli jste, že i v koupelně najdete zóny, kde by se žádné elektrické spotřebiče jednoduše nacházet neměly? Jde například o prostor přímo nad vanou nebo nad sprchovým koutem. Proto je nutné celý prostor nejdříve rozdělit na jednotlivé zóny. A jak vypadá jejich definice?

  • Zóna 0 – sem patří vnitřní prostor vany případně sprchového koutu.
  • Zóna 1 – jde o prostor, jež je ohraničen okrajem vany.
  • Zóna 2 – nachází se velmi blízko vany či sprchy.
  • Zóna 3 – zbytek místnosti.

A jaké osvětlení do těchto prostor vybrat? Zóna 0, která zahrnuje vždy vnitřní prostor vany a sprchy, se musí za všech okolností obejít zcela bez světel. Sem zkrátka opravdu žádná elektřina nepatří. Zóna 1, což je prostor víceméně ohraničený okrajem vany (a to do vzdálenosti okolo 0,6 m a s počítanou výškou do 2,25 m), je na tom co do striktnosti téměř podobně – do této zóny není vhodné svítidla umísťovat. Při výběru světla je třeba brát v potaz také hodnotu IP, tedy krytí světla před vlivy exogenního charakteru.

Všude jinde však máte pole působnosti zcela neomezené – tedy při dodržení všech zásad bezpečnosti. Zóna 2, což je prostor v opravdu těsné blízkost vany či sprchy (vzdálenost mezi 0,6 metru a 1 metrem do dálky a více než 2,25 metry do výšky), už umístění svítidel snese, musí však nést minimální označení IP44. Zóna 3 – což je vlastně celý zbytek koupelny – pak potřebuje světla s IP označením více než 21. I když sem už voda přímo nedosáhne, důvodem pro jejich nákup je silná kondenzace vodních pár, jež by mohla časem méně odolné kusy poškodit, a dokonce přivodit nebezpečný zkrat.

A barva světla?

Koupelnová svítidla nemusí nezbytně zaujmout. Důležité především je, aby dokázala vytvořit dostatečné množství světla, které nechá naopak vyniknout elegantní výbavě konkrétní koupelny. Co se týká barvy světla, tradičně se prosazuje především teplá bílá, která vypadá moc hezky. Jinak lze využít i tradiční žlutou barvu. S teplou studenou se vyplatí si všechno lépe rozmyslet, ta se hodí spíše do exteriéru.

Intenzita svícení

Měli byste vědět: čím je větší hodnota IP, tím je vyšší i cena za daný výrobek. Ovšem kompromisy se dělat nevyplácí, místo toho využijte různé šikovné slevy a pořiďte si svítidlo přesně podle svého gusta. I díky tomu pak koupelna bude vypadat přesně tak, jak si představujete.

Osvětlení koupelny má svá pravidla – od centrálního svítidla až po zrcadlo

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!