Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Banksy / foto: Banksy.co.uk

Street terorista? Graffiti za milióny

Víte, kdo je Banksy? Ne? Vaše chyba. Banksy je totiž legenda. A to nejen v Británii, ale po celém světě. Všude tam, kde maluje graffiti na zdi domů. Nic mu přitom není svaté. A tohle „čmárání“ mu vydělává milióny…

Není to ale nějaké smolení bezduchých zkratek a sprostých či idiotských symbolů na čerstvé fasády domů nebo vagóny metra, ale jsou to vtipná dílka, v nichž si utahuje prakticky ze všeho. Na mušku si bere politiku, kulturu i morálku. Kritizuje diskriminaci homosexuálů, vadí mu konzum. A bojuje s tím po svém.


magazin.cz

 

Jednou nakreslil dva líbající se policisty, jindy zase vyvěšování igelitové tašky na stožár místo vlajky, pod ní přitom supřeným vlasteneckým výrazem a rukou na srdci stáli lidé. Banksy je prostě svůj, nikdy mu nechybí smysl pro humor, ale zároveň ani humanita, jeho díla jsou skvělou zkratkou dnešního světa.

magazin.cz

 
Koupila i Brangelina

S graffiti začal Banksy už jako dítě. „Ve škole jsme to milovali všichni. Kreslili jsme na cokoliv, třeba na autobus cestou domů,“ vzpomínal chlapík, který to ale ze všech ve třídě dotáhl nejdále.

magazin.cz

 

Banksy pochází z Bristolu, narodil se v roce 1974. Tedy nejspíše, detaily z jeho života nejsou příliš známy. Jisté je ale to, že jeho umění se objevilo ve městech téměř na všech kontinentech. Existují dokonce i turistické mapy, kde jsou jeho graffiti vyznačeny a vy je tak při svých toulkách můžete obdivovat. Samozřejmě, nejvíc jich najdete na ostrovech.

magazin.cz

 

Dlouho jeho počínání říkali vandalismus, ale všechny ty kousky ho nakonec proslavily. A díky nim i zbohatl. Jeho umění se totiž pozvolná přesouvá z ulice do galerií a domů soukromých sběratelů. Prodává se přitom za statisíce liber.

 

Herecký pár Brad Pitt a Angelina Jolie, přezdívaní Brangelina, loni vysázeli za jeho díla dokonce milióny liber. Za to už se dá vyžít…

 
To je schíza…

Je to ale stejně trochu schizofrenie. Tedy trochu… Už o poznání více než jen trochu. Vyrostl v undergroundu, kritizuje konzum, sílu peněz i establishment, ale zároveň je na něm stále více a více závislejší. Ale jeho kousky, performance, mají stále kouzlo.

magazin.cz

 

Tak třeba když v roce 2004 napochodoval do pařížského Louvru a pověsil na zeď obrázek své malby Mony Lisy, ovšem se žlutým smajlíkem místo tváře. Ačkoliv obraz okamžitě zmizel díky pohotovému personálu, o Banksym se zase psalo. Dal o sobě pořádně vědět.

magazin.cz

 

Před dvěma lety zase vyměnil 500 cédéček s debutem Paris Hilton v různých britských obchodech. Nahradil je alby s vlastními remixy i obalem, na němž byla Paris téměř nahoře bez. Jiné obrázky ji ukazovaly třeba se psí hlavou. Několik kousků se mu skutečně podařilo prodat, než obchody zareagovaly.

magazin.cz

Co si myslíte o graffiti?

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 692