Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Zámková dlažba / foto: shutterstock

Zámková dlažba má spoustu předností. Používá se i okolo rodinných domů

Pokud se chystáte do úpravy okolí rodinného domu, potom zřejmě přemýšlíte nad tím, jakou formou vyřešit chodníky, stání pro vozidla a podobně. Velice často se používá zámková dlažba, která se vyrábí prefabrikací zhutněného betonu.

Samotná pokládka je navíc jednoduchá, neboť jednotlivé dílce jsou vyrobeny a vytvarovány tak, aby do sebe dokonale zapadaly. V následujících řádcích se na zámkovou dlažbu jako takovou podíváme trochu podrobněji.

V první řadě je nutno podotknout, že zámková dlažba má nejen různé tvary, ale vyznačuje se i rozmanitostí, co se rozměrů týče. Při výběru konkrétní varianty je nezbytné zohlednit nosnost a využití.

Zámková dlažba

Jaká dlažba je vhodná na chodníky?

Pro chodníky se hodí dlažba s rozměrem 40 až 45 milimetrů. Uplatnění nachází nejen na chodnících, ale také na terasách. Počítejte však s tím, že nesnese velkou zátěž, a proto se nehodí třeba jako stání pro vozidla. Další možností je výška 60 milimetrů, jež sice zvládne větší zátěž, ovšem nedoporučuje se na místa s velkým provozem.

Kdybyste hledali zámkovou dlažbu s co největší výškou, potom se vám nabízí 100 milimetrů. S takovou variantou uspějete i na velice frekventovaných místech. Před dům a na zahradu je ale tato výška zbytečná. Venkovní dlažba v okolí domu vám postačí s výškou do 60 milimetrů.

Dlažba

Různé tvary i barvy

V neposlední řadě nesmíme zapomenout na tvary a barevné provedení. Běžné jsou hlavně vlnky, větší kostky a kostičky, dále ještě terčíky a parkety. Vzhledem k tomu, že je možné udělat i zajímavé obrazce, se nabízí ještě spousta barevných odstínů, jako jsou červená a zelená.

Jestliže hledáte dodavatele zámkové dlažby, kterou si bez problému zvládnete sami položit, obraťte se na společnost PRESBETON. Vyznačuje se spolehlivostí a přijatelnou cenovou politikou.

K tomuto článku není otevřena diskuze