Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Kdo nespí 7 hodin denně, ztloustne

K udržení ideální figury je třeba spát přesně sedm hodin denně. Ani více, ani méně!

Sedm hodin spánku se zdá být jedním z receptů na udržení (či získání) štíhlé postavy, říkají kanadští vědci. Ať už spíte více či méně, může se to negativně podepsat na vaší váze.

Spát se vyplatí. Ale ne moc dlouho
Dlouhodobá studie prokázala, že lidé spící méně než sedm hodin denně přibrali dvě kila. Ti, kteří si dopřávali více spánku, nabrali za stejný čas také – ale pouze jeden a půl kilogramu.

Podle vědců je tahle skutečnost dána hormonálními změnami, ke kterým dochází jak při přebytku, tak nedostatku spánku. Tyto potom obvykle zvyšují apetit.

„Málo i hodně spánku predikuje zvýšené riziko budoucího nárůstu váhy u dospělých,“ upřesňuje Jean-Phillip Caput z Quebecké univerzity, kde byl výzkum proveden. „Navíc je faktor délky spánku třeba zařadit na seznam příčin přispívajících k tloustnoucí a obézní společnosti.“

Nejde o náhodný výsledek, ale průkazné potvrzení hypotéz. Do studie bylo zařazeno 276 lidí mezi 21 a 64 lety věku.

Ti, co dobu spánku regulují na minimum a ti, co si vychutnávají každou další hodinu strávenou v posteli, měli o 35 %, respektive 25 % vyšší pravděpodobnost, že přiberou pět kilogramů v porovnání s lidmi, kteří spí tak akorát – tedy sedm hodin.

Hrozí i obezita
Po zprůměrování pak vyšly v úvodu zmíněné hodnoty. Riziko obezity se u nespáčů zvýšilo o 27 %, zatímco u spánkových labužníků o 21 %.

Již dřívější výzkumy prokázaly, že lidé, kteří spí méně jak pět hodin, mají v žaludku výrazně větší množství hormonu zvaného ghrelin, který mozku signalizuje hlad či chuť k jídlu.

Nedostatek spánku vede rovněž k malátnosti způsobené nedostatečnou energií. Tu se pak lidé snaží doplnit další konzumací a zároveň se jim příliš nechce sportovat.

Zdá se tedy, že není třeba přistupovat k drastickým dietám, ale stačí rozumné rozvržení denního harmonogramu tak, abyste spali dostatečně dlouho, ale zároveň se zbytečně nepovalovali v posteli.

Kolik hodin denně spíte?

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 249