Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Muškáty na oknech / foto: shutterstock

Květiny v truhlíku na oknech a balkónech ozdobí váš dům

Pomalu se blíží čas, kdy se budeme rozhodovat, čím letos osázíme truhlíky na oknech a balkónech. Rozkvetlé muškáty, lobelky, surfinie nebo petúnie dodají vašemu domu šmrnc.

Máte na oknech truhlíky? Tak pomalu vymýšlejte, čím je osázet

Zahradnictví a markety se začínají plnit širokou škálou květin vhodných k osázení truhlíků. Také máte každoročně dům celý rozkvetlý? Nebo se chystáte letos poprvé vyzdobit si vaše bydlení truhlíky plnými barevných květů? Je nejvyšší čas popřemýšlet, která z rostlin u vás zvítězí pro letošní rok. Ať už máte okna na severní stranu, kam se sluníčko dostane jen sporadicky, a nebo naopak na jižní, kam se slunce opírá celý den, můžete mít záplavu květů po celou sezónu, stačí si dobře vybrat.

Pěstování květin
Pěstování květin – Zdroj: Shutterstock.com

Muškáty nebo chcete-li pelargonie nejsou jediné vhodné květiny do truhlíku

Volbou číslo jedna pro výsadbu do truhlíku jsou nejspíš pořád ještě muškáty. Nicméně, na trhu je nepřeberné množství dalších květin, které je dobré vybírat s ohledem na to, na kterou světovou stranu je chceme umístit.

Muškáty jsou vhodné až na výjimky na slunná stanoviště. S dostatečnou zálivkou a přihnojováním zvládnou přímé slunce bez větších obtíží.

Lobelky milují sluníčko, a tak na jižní straně rozhodně nadělají hodně parády.

Pokud máte jižní stranu chráněnou před prudkým větrem a deštěm, můžete do truhlíků zvolit surfinie nebo petúnie. Nejsou nijak náročné na pěstování a pravidelná zálivka s hnojivem zajistí záplavu květů.

Vyloženě sluneční peklo bez problému zvládne kosmatec, který je i bez přihnojování zárukou rozkvetlého truhlíku přes celou sezónu.

Oproti tomu na stinná místa je lepší zvolit například begónie. Nenáročná kráska různých barev je poměrně běžnou balkónovou rostlinou.

Čemeřice bude také spokojená na severnější části vašeho domu.

No a v neposlední řadě fuchsie jsou zárukou toho, že váš dům se obleče do krásy květů i na stinné straně.

Krásný brambořík
Krásný brambořík – Zdroj: Shutterstock.com

Ať už si vyberete kteroukoliv rostlinu na kteroukoliv světovou stranu vašeho domu, s trochou péče bude váš dům zcela jistě ozdoben záplavou květů. Chce to jen trochu péče a osázet truhlíky včas.

 

Zdroj:

https://www.ireceptar.cz/zahrada/truhliky-inspirace.html

 

 

Květiny v truhlíku na oknech a balkónech ozdobí váš dům

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!