Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Třešně / foto: Stephan Roeger / Shutterstock.com

Třešně - odrůdy, poloha, pěstování, řez

Třešně jsou lahodné ovoce, které se skvěle hodí k přímé konzumaci, ale také na zavařování. Ačkoli je třešeň podle některých názorů považována za poněkud rozmarný ovocný strom, správné umístění a péče ve správný čas vám umožní získat zdravou a plodnou úrodu. Jak se mi daří pěstovat třešně?

Odrůdy třešní

Třešně se vyskytují ve velmi různých odrůdách. Pro pěstitele a profesionální ovocnáře je důležitá zejména plodnost některých odrůd třešní. Níže jsou uvedeny nejoblíbenější odrůdy.

Sladké třešně Summit

Tato odrůda má velmi velké plody - jedna třešeň váží 9 až 11 gramů. Navíc dobře snáší přepravu a skladování. Je to jedno z největších druhů ovoce, které se dodává na trhy, burzy, do obchodů a do průmyslových mrazíren. Třešeň Summit je odrůda vhodná pro výsadbu na plantážích, ale také pro malé zahrady.

Třešeň Burlat

Majitelé sadů si tuto odrůdu oblíbili zejména pro její ranost a vysoké výnosy. Na druhou stranu majitelé pozemků oceňují chuť třešní Burlat - jsou šťavnaté a sladké. Kromě toho vypadají atraktivně - jsou velké, tmavě červené a mají tvar srdce.

Kordia třešeň

Jedná se rovněž o odrůdu třešní, která plodí velké plody, ale jejich barva je téměř černá. Čím více dozrávají, tím intenzivnější je barva jejich pokožky. Cordia je oblíbená odrůda, zejména mezi začátečníky. Není náročná na pěstování - má optimální mrazuvzdornost a nepodléhá snadno chorobám, navíc jsou její plody atraktivní.

Sladká třešeň Regina

Tato odrůda je oblíbená u pěstitelů, kteří ovoce převážejí do skladu. Plodí v červenci a ve vhodných podmínkách vydrží dlouho ve skladu. Obvykle ji volí profesionální ovocnáři nebo lidé, kteří mají větší zahradu. Malé pozemky pro něj pravděpodobně nebudou vhodné, protože roste bujně.

Tamara cherry

Jedná se o odrůdu velkoplodé třešně. Plodí obrovské plody, které mají obvykle 12-14 gramů. Kromě toho mají i vynikající chuť. Třešeň Tamara začíná plodit brzy a každoročně bohatě plodí. Daří se jí v mírném podnebí a nemrzne, proto je mezi ovocnáři tak oblíbená. Cena třešní není vysoká a možnost vychutnat si ovoce skvělé chuti je neocenitelná.

Výběr místa

Třešně jsou stromy, které potřebují hodně živin. Pro jejich pěstování je ideální stanoviště s úrodnou, bohatou a hlubokou půdou. Měla by být pokud možno chráněna před chladnými větry.

Půda na vybraném místě by měla být obohacena uhličitanem vápenatým. Před výsadbou stromu lze na dno vyhloubené jámy přidat zkvašený hnůj a smíchat jej s půdou, která má být pokryta kořeny. To umožní sazenicím volný přístup k živinám během prvních let růstu.

Prořezávání třešníTřešně plodí především na starších výhonech. Po výsadbě je třeba stromy prořezat na výšku asi 80 cm, pokud nejsou rozvětvené. U rozvětvených stromků by se měly boční výhony zkrátit na 1/3 délky a stonek by se měl zkrátit na polovinu. Kmen kmenových odrůd není zkrácený.

Ve druhém a třetím roce pěstování by měly být všechny vertikálně rostoucí výhony ohnuty tak, aby tvořily s vodítkem široký úhel. To podporuje tvorbu korunky a také urychluje období plodnosti. Nejvhodnější doba pro řez je v létě, po sklizni plodů. Tímto způsobem můžete snížit riziko infekce a vzniku chorob kůry a dřeva, které způsobuje především bakteriální rakovina třešní. Jedná se o silně rostoucí stromy, proto je nejlepší je od začátku prořezávat na jednoho průvodce.

Ochrana třešní

Slabé výnosy třešní jsou obvykle důsledkem nedostatečných ochranných opatření a jednou z příčin je mráz. Třešeň je ovocný druh, který začíná růst brzy - po broskvích a meruňkách. Třešňové květy zmrznou již při teplotě -2 stupně Celsia. Abyste se s tím vyrovnali, je nejlepší zvolit odrůdy s dobrou odolností proti mrazu, které jsou vhodné pro určitý region. Užitečná může být také léčba zinkem.

Třešně je také třeba chránit před škůdci a chorobami, které nejen ovlivňují plodnost, ale mohou způsobit i úhyn stromů. Mezi nejnebezpečnější choroby patří bakteriální rakovina a hnědá hniloba peckovin. V takových případech je možné použít postřiky, i když je možné pěstovat třešně i bez chemických prostředků. Základem je vybírat odolné a velmi rané odrůdy (pravděpodobně nebudou napadeny škůdci). Takovými odrůdami jsou například Rivan, Tamara nebo Burlat.

Získat dobrou úrodu třešní není tak obtížné, jak by se mohlo zdát. Hodně samozřejmě záleží na vývoji počasí, ale o mnoha aspektech, které přímo ovlivňují výnos, rozhoduje majitel. Třešně mají poměrně nízké ceny - vyplatí se je zkontrolovat v internetovém obchodě Moravské Sady.

Třešně - odrůdy, poloha, pěstování, řez

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!