Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Dětské sandálky / foto: shutterstock

Jak vybrat dětské sandály, aby seděly?

Kupovat obuv pro děti je pro většinu rodičů noční můra. Děti zpravidla chtějí jiné boty, než jim vybereme, pobíhají po obchodě a zjistit, zda máme správnou velikost, je ještě náročnější.

Na internetu koupíme dětskou obuv mnohem snáze a trefit velikost tak složité není. Stačí vědět, jak na to, a koupíte snadno i dětské sandály.

Jak trefit velikost

Pokud kupujeme dětské sandály na internetu, je nutné dobře změřit dětskou nožku. Nejjednodušší je měřit délku stélky přímo na chodidle dítěte, od palce po patu. Pokud se dítku nechce spolupracovat, namočte mu nohu a nechte ho šlápnout na papír. Otisk nohy pak snadno změříte. Nožičku můžete na papír i obkreslit. 

E-shopy vedle velikosti - čísla boty - mají na svých stránkách i tabulku velikostí. Tak snadno zjistíte, jak má požadované číslo boty dlouhou stélku, někdy se uvádí i šířka boty. To je důležité pro děti se širokým chodidlem. 

U výběru sledujte popisky sandálů, zda jsou vhodné pro vysoký nárt, či nikoli. Pokud má dítě vysoký nárt a zvolíte špatný typ boty, je zbytečné, že jste číslo trefili perfektně. Dítě stejně botu neobuje.

Dětské sandály
Dětské sandály – Zdroj: Shutterstock.com

Jaký zvolit materiál? 

Dětské sandály se vyrábí z koženky, kůže i z textilií. Kožené sandály jsou velmi pevné a jsou ideální pro děti, které ještě nemají zpevněný kotník. V takovém případě dbejte i na to, aby byly sandály dost vysoké - až ke kotníkům, a pomohly nožičku zpevnit.

Dětské sandály z textilie se zase hodí jak na běžnou chůzi, tak do vody. Neztvrdnou a rychle zase uschnou.

Plná, nebo prázdná špička?

Rodiče často řeší, zda koupit dětské sandály s plnou špičkou a případně i s opatkem, nebo volné. Takové sandály jsou méně prodyšné a nožka se pak více potí. U velmi malých dětí však hraje plná špička i opatek důležitou roli. Dítě si neukopne a neodře špičky prstů, obzvlášť, pokud jede na kole či odrážedle nebo chodí v náročnějším terénu. Boty déle vydrží a dítě má nohu zpevněnou. 

Letní sandálky
Letní sandálky – Zdroj: Shutterstock.com

Barefoot, nebo raději zdravotní sandály? 

Pečlivě vybírat bychom měli i podrážku dětských sandálků. V dnešní době je velmi moderní Barefoot obuv, jenže byť je zdravá, není vhodná pro všechny. Obzvlášť děti s plochým chodidlem by měly mít raději pevnou podrážku, která podpoří správnou klenbu. U dětských sandálů je ideální, pokud je podrážka prodyšná, aby i noha i ve více uzavřených botách lépe dýchala. 

 

Zdroj: 

https://ematerstvi.cz/nejlepsi-detske-sandaly-ematerstvi-2022/

 

Jak vybrat dětské sandály, aby seděly?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!