Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Betonové monstrum / foto: Ron Ellis / Shutterstock.com

Brutalismus, krása betonové obludy, má i v dnešní době své sklaní příznivce

Většině lidí se spolu s brutalismem vybaví rok 1968 a ohromná betonová monstra. Tento architektonický skvost ovšem skrývá mnohem více a je neprávem spojován s nepříjemnými událostmi české historie. Pojďme se podívat proč.

Co je to vlastně ten brutalismus?

Jde o architektonický styl, který byl populární především v letech 1954-1970. Jeho podstata je v drsnosti a surovém betonu, což také vychází z jeho názvu převzatého z francouzského slova “brut”, neboli beton. Kořeny nalezneme již v poválečné architektuře, kde se betonu hrdě ujal Le Corbusier.

Brutalistické stavby si berou za cíl odhalit budovu v její ryzí přirozenosti a čistotě – bez okrasné fasády apod. Následně pak působí velmi provokativně a vyvolávají v lidech často otázku: „Je tato stavba vůbec hezká?”

Jedním z nejcharakterističtějších materiálů brutalismu je zmíněný beton. Velké plochy jsou ponechány v co nejsurovějším stavu a na jeho povrchu často vidíme i původní strukturu otlačeného bednění. Tato konstrukční metoda umožňovala realizaci budov téměř jakýchkoliv tvarů, což se odráželo ve velmi neobvyklých formách ikonických budov.

The Economist building
The Economist building – Zdroj: Claudio Divizia / Shutterstock.com

Železobeton pak uspokojoval dvě zásadní potřeby poválečného období, a to nevyhnutelné úspory z důvodu nedostatku oceli, a zároveň touhu po novém tvarosloví.

Milovnici betonových monster

Nemůžeme nezmínit jeho hlavní autory a zastánce. Za zrod samotného brutalismu vděčíme manželům Smithsovým, kteří věřili, že jádrem stylu byla úcta k materiálu a jeho přirozenosti. Mezi jejich nejznámější díla patří The Economist building a obytný komplex Robin Hood Gardens v Londýně.

Česká scéna si zasluhuje zmínit manžele Machoninovi, kterým vděčíme za nádherné stavby, jakou jsou Hotel Thermal v Karlových Varech, nákupní centrum Kotva a DBK v Praze.

Hotel Thermal v Karlových Varech
Hotel Thermal v Karlových Varech – Zdroj: Aivita Arika / Shutterstock.com

Nejošklivější budovy v Praze

Ke stavbám, které bohužel nalezneme ve veřejných hodnocení a žebříčkách pod názvem „Nejošklivější stavba v Praze” patří třeba nová budova Národního muzea, hotel Pyramida na Břevnově, dispečink Dopravního podniku u I. P. Pavlova či obchodní dům Kotva. A jaký je váš názor na tento nevšední architektonický styl?

 

Zdroj:

https://www.kudyznudy.cz/ceska-nej/architektonicke/brutalismus-v-cr-architektura-drsneho-betonu

Brutalismus, krása betonové obludy, má i v dnešní době své sklaní příznivce

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!